Jak myć warzywa?
Warzywa są smaczne, odżywcze i zdrowe, do tego niezastąpione w kuchni. Czy jednak pamiętamy o tym, by zawsze je umyć? Oto kilka wskazówek dotyczących mycia i przygotowania do spożycia albo dalszej obróbki różnych rodzajów warzyw.
Ważne podstawowe nawyki
Warzywa są smaczne, odżywcze i zdrowe, do tego niezastąpione w kuchni. Czy jednak pamiętamy o tym, by zawsze je umyć? Oto kilka wskazówek dotyczących mycia i przygotowania do spożycia albo dalszej obróbki różnych rodzajów warzyw.
Dbaj o smak i zdrowie
Wszystkie warzywa należy myć przed jedzeniem, zwłaszcza jeśli jemy je ze skórką. Niektórych warzyw nie obieramy - i dobrze, ponieważ to właśnie w skórce i tuż pod nią gromadzi się najwięcej składników odżywczych.
Dlaczego mycie jest tak ważne? Na skórce surowych warzyw znajdują się nie tylko zanieczyszczenia, ale również różne chemikalia i pasożyty. Niemytych warzyw nie mogą jeść szczególnie kobiety w ciąży, ponieważ istnieje ryzyko zarażenia się pierwotniakiem Toxoplasma gondii wywołującym groźną chorobę toksoplazmozę, która może doprowadzić do uszkodzenia płodu. Niebezpieczna jest również toksokaroza, odzwierzęca choroba pasożytnicza wywoływana przez inwazję larw glist psich lub glist kocich. Człowiek może zarazić się nią, jedząc nieumyte warzywa (lub owoce) zanieczyszczone jajami pasożyta.
Generalnie obowiązuje zasada, że warzywa myjemy krótko i w zimnej wodzie. Nie należy ich przetrzymywać w wodzie przed przygotowaniem.
Zielone warzywa liściaste
Najlepiej zanurzyć je w zlewie, misce albo garnku z chłodną wodą. Parokrotnie poruszaj liśćmi, żeby usunąć z nich brud i pył. Główkę sałaty możesz, górą do dołu, włożyć do zimnej wody na 15-20 minut, żeby pozbyć się zanieczyszczeń oraz robaczków, które lubią wchodzić do środka. Następnie wyjmij liście z wody i pozwól im wyschnąć - możesz rozłożyć je na papierowym ręczniku.
Pomocna jest wirówka do sałaty, innych zielonych warzyw liściastych oraz ziół, dzięki której można szybko osuszyć nawet dużą ilość produktów. Zielone warzywa rosną tuż przy ziemi, dlatego musimy myć je bardzo dokładnie. Po wysuszeniu warto przejrzeć liście, by upewnić się, czy zostały dobrze umyte. Jeśli wyczujesz ziarenka piasku, liście ponownie wrzuć do wody.
Uwaga: w sklepach można dostać gotowe mieszanki warzyw liściastych. Wiele z nich, choć nie wszystkie, zostało umytych i są gotowe do bezpośredniego spożycia. Koniecznie sprawdź na opakowaniu, czy umyto mieszankę, którą chcesz kupić.
Warzywa korzeniowe
Obrane ziemniaki trzeba porządnie wypłukać przed ugotowaniem. Jeśli skórka jest cienka (jak w przypadku młodych ziemniaków) i nie chcesz jej obierać, warzywo trzeba wyszorować szczoteczką, żeby nie zostało ani trochę błota. Nożykiem wytnij miękkie, ciemne, nadgniłe części. Uwaga: gdy odlewamy wodę, w której moczyły się ziemniaki, tracimy aż do 90 proc. witaminy C! Dlatego ziemniaki najlepiej gotować w łupinach (umytych i wyszorowanych), wrzucając je na wrzącą, osoloną wodę.
Jeżeli marchewka ma cienką skórkę, nie trzeba jej obierać, tylko porządnie wyszorować - warzywa musimy obrać, jeśli skórka jest wyschnięta, wyjątkowo brudna albo gruba i twarda.
Delikatne warzywa
Jak myć cukinię, paprykę, bakłażana, rzodkiewkę? Włóż je do wody i delikatnie wytrzyj, aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Papryka na pierwszy rzut oka może wydawać się czysta, ale pamiętaj, że dotykało ją wiele osób - a przecież jesz ją ze skórką. Na skórce warzyw mogą się też znajdować chemikalia (pestycydy). Dlatego nieważne, jak czyste wydają się warzywa - zawsze przed spożyciem czy obróbką trzeba je umyć.
Grzyby
Tych produktów nie moczymy, ponieważ rozmiękną i stracą aromat. Przed gotowaniem powinno się je umyć (ale nie moczyć), uważajmy jednak, żeby nie nasiąkły wodą. Do smażenia i suszenia grzyby wytrzyj ręcznikiem papierowym albo wyczyść je pędzelkiem do warzyw bądź miękką szczoteczką.
Zioła
Opłucz je zimną wodą (najlepiej na krótko zamoczyć je w miseczce albo zlewie z wodą), a następnie wysusz w wirówce albo na ręczniku papierowym.
W sprzedaży dostępne są specjalne preparaty (ekologiczne płyny i spraye) do mycia warzyw i owoców. W składzie zawierają m.in. kwasy owocowe i kwas mlekowy, które pozwalają pozbyć się ze skórki wszelkich zanieczyszczeń, pestycydów, pozostałości nawozów, a także zabijają takie bakterie jak E.coli, Listeria czy Salmonella. Przed kupnem takiego produktu sprawdźmy jego skład - powinien zawierać wyłącznie naturalne składniki (kwasy, wyciągi z owoców czy roślin).
Uwaga: warzywa myjemy tuż przed przygotowaniem albo obróbką; nie trzeba tego robić wcześniej. Umytych warzyw nie przechowujemy w lodówce.
EPN/mp/WP Kuchnia