Jak myć warzywa?

Warzywa są smaczne, odżywcze i zdrowe, do tego niezastąpione w kuchni. Czy jednak pamiętamy o tym, by zawsze je umyć? Oto kilka wskazówek dotyczących mycia i przygotowania do spożycia albo dalszej obróbki różnych rodzajów warzyw.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Ważne podstawowe nawyki

Obraz
© 123RF.COM

Warzywa są smaczne, odżywcze i zdrowe, do tego niezastąpione w kuchni. Czy jednak pamiętamy o tym, by zawsze je umyć? Oto kilka wskazówek dotyczących mycia i przygotowania do spożycia albo dalszej obróbki różnych rodzajów warzyw.

/ 7Dbaj o smak i zdrowie

Obraz
© 123RF.COM

Wszystkie warzywa należy myć przed jedzeniem, zwłaszcza jeśli jemy je ze skórką. Niektórych warzyw nie obieramy - i dobrze, ponieważ to właśnie w skórce i tuż pod nią gromadzi się najwięcej składników odżywczych.

Dlaczego mycie jest tak ważne? Na skórce surowych warzyw znajdują się nie tylko zanieczyszczenia, ale również różne chemikalia i pasożyty. Niemytych warzyw nie mogą jeść szczególnie kobiety w ciąży, ponieważ istnieje ryzyko zarażenia się pierwotniakiem Toxoplasma gondii wywołującym groźną chorobę toksoplazmozę, która może doprowadzić do uszkodzenia płodu. Niebezpieczna jest również toksokaroza, odzwierzęca choroba pasożytnicza wywoływana przez inwazję larw glist psich lub glist kocich. Człowiek może zarazić się nią, jedząc nieumyte warzywa (lub owoce) zanieczyszczone jajami pasożyta.

Generalnie obowiązuje zasada, że warzywa myjemy krótko i w zimnej wodzie. Nie należy ich przetrzymywać w wodzie przed przygotowaniem.

/ 7Zielone warzywa liściaste

Obraz
© 123RF.COM

Najlepiej zanurzyć je w zlewie, misce albo garnku z chłodną wodą. Parokrotnie poruszaj liśćmi, żeby usunąć z nich brud i pył. Główkę sałaty możesz, górą do dołu, włożyć do zimnej wody na 15-20 minut, żeby pozbyć się zanieczyszczeń oraz robaczków, które lubią wchodzić do środka. Następnie wyjmij liście z wody i pozwól im wyschnąć - możesz rozłożyć je na papierowym ręczniku.

Pomocna jest wirówka do sałaty, innych zielonych warzyw liściastych oraz ziół, dzięki której można szybko osuszyć nawet dużą ilość produktów. Zielone warzywa rosną tuż przy ziemi, dlatego musimy myć je bardzo dokładnie. Po wysuszeniu warto przejrzeć liście, by upewnić się, czy zostały dobrze umyte. Jeśli wyczujesz ziarenka piasku, liście ponownie wrzuć do wody.

Uwaga: w sklepach można dostać gotowe mieszanki warzyw liściastych. Wiele z nich, choć nie wszystkie, zostało umytych i są gotowe do bezpośredniego spożycia. Koniecznie sprawdź na opakowaniu, czy umyto mieszankę, którą chcesz kupić.

/ 7Warzywa korzeniowe

Obraz

Obrane ziemniaki trzeba porządnie wypłukać przed ugotowaniem. Jeśli skórka jest cienka (jak w przypadku młodych ziemniaków) i nie chcesz jej obierać, warzywo trzeba wyszorować szczoteczką, żeby nie zostało ani trochę błota. Nożykiem wytnij miękkie, ciemne, nadgniłe części. Uwaga: gdy odlewamy wodę, w której moczyły się ziemniaki, tracimy aż do 90 proc. witaminy C! Dlatego ziemniaki najlepiej gotować w łupinach (umytych i wyszorowanych), wrzucając je na wrzącą, osoloną wodę.

Jeżeli marchewka ma cienką skórkę, nie trzeba jej obierać, tylko porządnie wyszorować - warzywa musimy obrać, jeśli skórka jest wyschnięta, wyjątkowo brudna albo gruba i twarda.

/ 7Delikatne warzywa

Obraz
© 123RF.COM

Jak myć cukinię, paprykę, bakłażana, rzodkiewkę? Włóż je do wody i delikatnie wytrzyj, aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Papryka na pierwszy rzut oka może wydawać się czysta, ale pamiętaj, że dotykało ją wiele osób - a przecież jesz ją ze skórką. Na skórce warzyw mogą się też znajdować chemikalia (pestycydy). Dlatego nieważne, jak czyste wydają się warzywa - zawsze przed spożyciem czy obróbką trzeba je umyć.

/ 7Grzyby

Obraz

Tych produktów nie moczymy, ponieważ rozmiękną i stracą aromat. Przed gotowaniem powinno się je umyć (ale nie moczyć), uważajmy jednak, żeby nie nasiąkły wodą. Do smażenia i suszenia grzyby wytrzyj ręcznikiem papierowym albo wyczyść je pędzelkiem do warzyw bądź miękką szczoteczką.

/ 7Zioła

Obraz
© 123RF.COM

Opłucz je zimną wodą (najlepiej na krótko zamoczyć je w miseczce albo zlewie z wodą), a następnie wysusz w wirówce albo na ręczniku papierowym.

W sprzedaży dostępne są specjalne preparaty (ekologiczne płyny i spraye) do mycia warzyw i owoców. W składzie zawierają m.in. kwasy owocowe i kwas mlekowy, które pozwalają pozbyć się ze skórki wszelkich zanieczyszczeń, pestycydów, pozostałości nawozów, a także zabijają takie bakterie jak E.coli, Listeria czy Salmonella. Przed kupnem takiego produktu sprawdźmy jego skład - powinien zawierać wyłącznie naturalne składniki (kwasy, wyciągi z owoców czy roślin).

Uwaga: warzywa myjemy tuż przed przygotowaniem albo obróbką; nie trzeba tego robić wcześniej. Umytych warzyw nie przechowujemy w lodówce.

EPN/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje