Jagodzianki z lukrem
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 50 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 600 g mąki pszennej
- 1 całe jajko
- 5 żółtek
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
- 500 g przebranych, umytych jagód
- 3 łyżki cukru (+ łyżeczka)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- żółtko + mleko do posmarowania bułeczek
- 10 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki gorącej wody
Drożdże kruszymy do miseczki, łączymy z łyżeczką cukru i zalewamy połową mleka. Dodajemy 2 łyżki mąki i ponownie mieszamy. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Jajko i żółtka ubijamy wraz z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy do dużej miski, wlewamy wyrośnięty zaczyn, masę jajeczną oraz pozostałe mleko i przestudzone masło.
Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Umyte jagody zasypujemy 3 łyżkami cukru i 2 łyżkami skrobi ziemniaczanej. Mieszamy.
Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, wyrabiamy i dzielimy na porcje. Każdy placuszek rozpłaszczamy i nadziewamy porcją owoców - im więcej, tym jagodzianki będą bogatsze. Zlepiamy brzegi i formujemy kształt bułeczki.
Tak przygotowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C.
Bułeczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut, aż ładnie się zarumienią.
Łączymy wodę z cukrem pudrem, tak aby powstał gładki lukier. Dekorujemy nim przestudzone jagodzianki.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze