Jagodzianki z lukrem

Obraz

Składniki

  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 500 g przebranych, umytych jagód
  • 3 łyżki cukru (+ łyżeczka)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • żółtko + mleko do posmarowania bułeczek
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki gorącej wody

Przepis

Drożdże kruszymy do miseczki, łączymy z łyżeczką cukru i zalewamy połową mleka. Dodajemy 2 łyżki mąki i ponownie mieszamy. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, aby zaczyn zaczął pracować.

Przepis

Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Jajko i żółtka ubijamy wraz z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy do dużej miski, wlewamy wyrośnięty zaczyn, masę jajeczną oraz pozostałe mleko i przestudzone masło.

Przepis

Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Przepis

Umyte jagody zasypujemy 3 łyżkami cukru i 2 łyżkami skrobi ziemniaczanej. Mieszamy.

Przepis

Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, wyrabiamy i dzielimy na porcje. Każdy placuszek rozpłaszczamy i nadziewamy porcją owoców - im więcej, tym jagodzianki będą bogatsze. Zlepiamy brzegi i formujemy kształt bułeczki.

Przepis

Tak przygotowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C.

Przepis

Bułeczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut, aż ładnie się zarumienią.

Przepis

Łączymy wodę z cukrem pudrem, tak aby powstał gładki lukier. Dekorujemy nim przestudzone jagodzianki.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita