Jagodzianki z lukrem

Obraz

Składniki

  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 500 g przebranych, umytych jagód
  • 3 łyżki cukru (+ łyżeczka)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • żółtko + mleko do posmarowania bułeczek
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki gorącej wody

Przepis

Drożdże kruszymy do miseczki, łączymy z łyżeczką cukru i zalewamy połową mleka. Dodajemy 2 łyżki mąki i ponownie mieszamy. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, aby zaczyn zaczął pracować.

Przepis

Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Jajko i żółtka ubijamy wraz z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy do dużej miski, wlewamy wyrośnięty zaczyn, masę jajeczną oraz pozostałe mleko i przestudzone masło.

Przepis

Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Przepis

Umyte jagody zasypujemy 3 łyżkami cukru i 2 łyżkami skrobi ziemniaczanej. Mieszamy.

Przepis

Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, wyrabiamy i dzielimy na porcje. Każdy placuszek rozpłaszczamy i nadziewamy porcją owoców - im więcej, tym jagodzianki będą bogatsze. Zlepiamy brzegi i formujemy kształt bułeczki.

Przepis

Tak przygotowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C.

Przepis

Bułeczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut, aż ładnie się zarumienią.

Przepis

Łączymy wodę z cukrem pudrem, tak aby powstał gładki lukier. Dekorujemy nim przestudzone jagodzianki.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja