- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 50 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 600 g mąki pszennej
- 1 całe jajko
- 5 żółtek
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
- 500 g przebranych, umytych jagód
- 3 łyżki cukru (+ łyżeczka)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- żółtko + mleko do posmarowania bułeczek
- 10 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki gorącej wody
Przepis
Drożdże kruszymy do miseczki, łączymy z łyżeczką cukru i zalewamy połową mleka. Dodajemy 2 łyżki mąki i ponownie mieszamy. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
Przepis
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Jajko i żółtka ubijamy wraz z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy do dużej miski, wlewamy wyrośnięty zaczyn, masę jajeczną oraz pozostałe mleko i przestudzone masło.
Przepis
Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Przepis
Umyte jagody zasypujemy 3 łyżkami cukru i 2 łyżkami skrobi ziemniaczanej. Mieszamy.
Przepis
Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, wyrabiamy i dzielimy na porcje. Każdy placuszek rozpłaszczamy i nadziewamy porcją owoców - im więcej, tym jagodzianki będą bogatsze. Zlepiamy brzegi i formujemy kształt bułeczki.
Przepis
Tak przygotowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C.
Przepis
Bułeczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut, aż ładnie się zarumienią.
Przepis
Łączymy wodę z cukrem pudrem, tak aby powstał gładki lukier. Dekorujemy nim przestudzone jagodzianki.