Jagodzianki z lukrem

Obraz

Składniki

  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 500 g przebranych, umytych jagód
  • 3 łyżki cukru (+ łyżeczka)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • żółtko + mleko do posmarowania bułeczek
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki gorącej wody

Przepis

Drożdże kruszymy do miseczki, łączymy z łyżeczką cukru i zalewamy połową mleka. Dodajemy 2 łyżki mąki i ponownie mieszamy. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, aby zaczyn zaczął pracować.

Przepis

Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Jajko i żółtka ubijamy wraz z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy do dużej miski, wlewamy wyrośnięty zaczyn, masę jajeczną oraz pozostałe mleko i przestudzone masło.

Przepis

Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Przepis

Umyte jagody zasypujemy 3 łyżkami cukru i 2 łyżkami skrobi ziemniaczanej. Mieszamy.

Przepis

Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, wyrabiamy i dzielimy na porcje. Każdy placuszek rozpłaszczamy i nadziewamy porcją owoców - im więcej, tym jagodzianki będą bogatsze. Zlepiamy brzegi i formujemy kształt bułeczki.

Przepis

Tak przygotowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C.

Przepis

Bułeczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut, aż ładnie się zarumienią.

Przepis

Łączymy wodę z cukrem pudrem, tak aby powstał gładki lukier. Dekorujemy nim przestudzone jagodzianki.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯