Jagodzianki
Jagodzianki to słodki przysmak, który kojarzy nam się głównie z okresem letnim. Właśnie wtedy wypiekamy je najczęściej. Co ciekawe, historia tych drożdżówek jest naprawdę długa.
Jagodzianki to rodzaj cukierniczego wypieku, który kojarzy nam się głównie z okresem letnim. Właśnie wtedy w sklepach pojawiają się świeże owoce, które z chęcią wykorzystujemy. Nie tylko jemy je w wersji surowej, ale także dodajemy je do naszych wypieków. Ciasto z truskawkami, rabarbarem czy wiśniami – lista jest naprawdę długa. Żaden placek nie jest jednak tak popularny, jak nasza kultowa jagodzianka.
Tradycja wypiekania słodkich bułek z jagodami jest naprawdę długa. Początkowo robili je głównie mieszkań Augustowa i okolic. W pobliskich lasach rosło wiele jagód, które z chęcią dodawano do wielu potraw, w tym deserów. W XVII wieku niemal każda rodzina mogła pochwalić się swoim sposobem wypiekania jagodzianek. Drożdżowe bułki z jagodami od dawna są znane także mieszkańcom Mazur Zachodnich.
Od połowy XX wieku jagodzianki są także stałym elementem cukierniczym Mazowsza. W czasie odpustu mieszkańcy jednej wsi obdarowywali jagodziankami przybyłych z innych parafii gości. Słodka bułka z dodatkiem jagód miała być miłym poczęstunkiem dla przyjezdnych.
Domowe jagodzianki
Dzisiaj jagodzianki możemy kupić w niemal każdej cukierni, zwłaszcza w okresie letnim. Zazwyczaj polane są lukrem oraz posypane kruszonką. Ale słodkie bułki z jagodami możemy zrobić także w domu. Wtedy będziemy mięli pewność, że nasz przysmak został zrobiony ze składników dobrej jakości.
Żeby zrobić domowe jagodzianki przede wszystkim musimy zarobić ciasto drożdżowe. Do robienia tradycyjnych drożdżówek używa się metody dwufazowej. Oznacza to, że najpierw musimy przygotować rozczyn, a następnie na jego bazie wyrabiać ręcznie ciasto. Niestety jest to zajęcie czasochłonne, jednak warto uzbroić się w cierpliwość. Smak domowych jagodzianek wszystko nam wynagrodzi.
Do zrobienia owocowej masy używa się oczywiście świeżych jagód. Większość przepisów sugeruje także dodanie do owoców cukru pudru.
Gdy nadzienie oraz ciasto będą gotowe, możemy zacząć formować nasze drożdżówki. Jagodzianki piecze się w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut. Gdy słodkie bułeczki będą gotowe i przestudzone, możemy je polukrować.