Trwa ładowanie...
d41h64e
d41h64e

Jagodowe muffiny - Blueberry muffins

Przepis
4.4
(14 głosów)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 mały jogurt
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wina musującego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • około 2/3 szklanki jagód
  • Składniki na mus borówkowy
  • 1 serek mascarpone - 250 g
  • śmietanka 30 % - 250 ml
  • czubata łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 szklanka jagód
Przepis

Jak zrobić ciasto?

- wymieszaj w misce wszystkie mokre składniki
- w drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki
- do mokrych składników, mieszając dodawaj porcjami suche składniki
- na koniec dodaj jagody, wymieszaj
- nałóż ciasto do papilotek i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 min.

Jak zrobić mus?

- zmiksuj jagody, dodaj cukier puder i żelatynę, włóż do kąpieli wodnej i lekko podgrzej aż żelatyna się rozpuści
- ubij śmietankę
- do serka mascarpone dodaj kilka łyżek musu borówkowego, który następnie dodaj do śmietany
- dodaj do masy resztę musu borówkowego, wymieszaj
- nałóż masę do szprycy i udekoruj muffinki

Moja rada:

- piekłam muffiny w silikonowych papilotkach - bardzo łatwo odchodziły od formy
- dopiero po upieczeniu przełożyłam je do papierowych papilotek
- muffiny są dobre również bez musu borówkowego, wystarczy je wtedy posypać cukrem pudrem
http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/07/jagodowe-muffiny-blueberry-muffins.html

Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday

d41h64e

Podziel się opinią

Share
d41h64e

d41h64e
d41h64e
d41h64e