Jagodowe muffiny - Blueberry muffins
- Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 mały jogurt
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wina musującego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- około 2/3 szklanki jagód
- Składniki na mus borówkowy
- 1 serek mascarpone - 250 g
- śmietanka 30 % - 250 ml
- czubata łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 szklanka jagód
Jak zrobić ciasto?
- wymieszaj w misce wszystkie mokre składniki
- w drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki
- do mokrych składników, mieszając dodawaj porcjami suche składniki
- na koniec dodaj jagody, wymieszaj
- nałóż ciasto do papilotek i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 min.
Jak zrobić mus?
- zmiksuj jagody, dodaj cukier puder i żelatynę, włóż do kąpieli wodnej i lekko podgrzej aż żelatyna się rozpuści
- ubij śmietankę
- do serka mascarpone dodaj kilka łyżek musu borówkowego, który następnie dodaj do śmietany
- dodaj do masy resztę musu borówkowego, wymieszaj
- nałóż masę do szprycy i udekoruj muffinki
Moja rada:
- piekłam muffiny w silikonowych papilotkach - bardzo łatwo odchodziły od formy
- dopiero po upieczeniu przełożyłam je do papierowych papilotek
- muffiny są dobre również bez musu borówkowego, wystarczy je wtedy posypać cukrem pudrem
http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/07/jagodowe-muffiny-blueberry-muffins.html
Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday
Podziel się opinią
Komentarze