Iskrzące pączki
- 450 g mąki
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 275 ml wody zagotowanej do takiej temperatury, w której nie można oparzyć ręki
- olej z orzechów arachidowych do smażenia
- 4 łyżeczki dżemu z malin bez pesteczek
- szczypta soli
- cukier puder
1. Umieść mąkę w dużej misce. Posyp cukrem i solą i wymieszaj. Posyp pokruszonymi drożdżami. Wymieszaj ręką, dodając stopniowo wodę i olej.
2. Przełóż na blat wysypany mąką i ugniataj ciasto przez ok. 10 minut. Wysmaruj miskę olejem i włóż do niej ciasto. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 90 minut, aż podwoi swoją objętość.
3. Po tym czasie ugniataj ciasto jeszcze raz, przez ok. 5 minut, aby pozbyć się zbędnego powietrza. Uformuj kulki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut.
4. Napełnij głęboki garnek olejem do połowy i rozgrzej go. Kiedy olej jest już rozgrzany (sprawdź to wrzucając skórkę od chleba do oleju. Jeśli zabulgocze, a skórka zbrązowieje, jest to dobra temperatura), używając łyżki durszlakowej umieść 2 pączki w garnku.
5. Smaż przez ok. 3-4 minuty. Pamiętaj, aby w ciągu smażenia raz przewrócić je na drugą stronę, aby równo brązowiały. Wyjmij pączki z oleju i odłóż na ręcznik kuchenny, aby odsączyć jego nadmiar. Następnie obtocz w cukrze pudrze. Powtórz, aż wszystkie pączki będą gotowe.
6. Napełnij pączki dżemem, używając okrągłej końcówki. Na koniec posyp je brokatem spożywczym, aby pięknie błyszczały.
Podziel się opinią
Komentarze