Trwa ładowanie...
d2e298b
10-04-2014 14:59

Gulasz z indyka

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2e298b
Składniki
  • Na 4 porcje:
    • 500 g piersi z indyka
  • ok. 10 małych grzybków (wykorzystane marynowane maślaki)
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli (z zalewą)
  • 1 cm korzenia imbiru
  • sól, pieprz, mielona czerwona papryka, kurkuma do smaku
  • 2 opakowania mrożonych klusek śląskich (wykorzystane Nordis Kluski śląskie)
Przepis

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na patelni (jako tłuszczu najlepiej użyć masła klarowanego, gdyż nie pali się tak jak zwykłe masło). Cebulę przekładamy do garnka, a na tym samym tłuszczu rumienimy pokrojone w kostkę mięso z indyka.
Do mięsa i cebuli wlewamy ok. pół szklanki wody, dodajemy puszkę fasoli wraz z zalewą oraz starty na tarce korzeń imbiru, szczyptę kurkumy i papryki.

Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 45 minut. Gulasz doprawiamy solą i pieprzem.

Indyki udomowili Aztekowie w czasach prekolumbijskich. Do Europy przypłynęły stosunkowo szybko, bo w 1497 r. Ale dopiero ptaki przywiezionew następnym wieku pozwoliły na rozwinięcie
hodowli na Starym Kontynencie. Indyk to także jedyny ptak i jedyne większe zwierzę zza Wielkiej Wody, którego hodowla przyjęła się w Europie.
Mięso indyka słynie ze swoich walorów smakowych. Doskonale nadaje się na gulasz, ale nie wymaga tak długiej obróbki cieplnej jak wołowina. Z imbirem i fasolą smakowo doskonale będą się komponowały grzybki marynowane, ale możemy także wykorzystać pieczarki. Musimy tylko pamiętać, aby je przed dodaniem podsmażyć.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2e298b
d2e298b
d2e298b
Więcej tematów
d2e298b

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj