Gulasz z indyka

Obraz

Składniki

  • Na 4 porcje:
    • 500 g piersi z indyka
  • ok. 10 małych grzybków (wykorzystane marynowane maślaki)
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli (z zalewą)
  • 1 cm korzenia imbiru
  • sól, pieprz, mielona czerwona papryka, kurkuma do smaku
  • 2 opakowania mrożonych klusek śląskich (wykorzystane Nordis Kluski śląskie)

Przepis

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na patelni (jako tłuszczu najlepiej użyć masła klarowanego, gdyż nie pali się tak jak zwykłe masło). Cebulę przekładamy do garnka, a na tym samym tłuszczu rumienimy pokrojone w kostkę mięso z indyka.
Do mięsa i cebuli wlewamy ok. pół szklanki wody, dodajemy puszkę fasoli wraz z zalewą oraz starty na tarce korzeń imbiru, szczyptę kurkumy i papryki.

Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 45 minut. Gulasz doprawiamy solą i pieprzem.

Indyki udomowili Aztekowie w czasach prekolumbijskich. Do Europy przypłynęły stosunkowo szybko, bo w 1497 r. Ale dopiero ptaki przywiezionew następnym wieku pozwoliły na rozwinięcie
hodowli na Starym Kontynencie. Indyk to także jedyny ptak i jedyne większe zwierzę zza Wielkiej Wody, którego hodowla przyjęła się w Europie.
Mięso indyka słynie ze swoich walorów smakowych. Doskonale nadaje się na gulasz, ale nie wymaga tak długiej obróbki cieplnej jak wołowina. Z imbirem i fasolą smakowo doskonale będą się komponowały grzybki marynowane, ale możemy także wykorzystać pieczarki. Musimy tylko pamiętać, aby je przed dodaniem podsmażyć.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Te produkty sprzyjają długowieczności. Sięgaj po nie codziennie
Te produkty sprzyjają długowieczności. Sięgaj po nie codziennie
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥