Grillowania czas

Zbliża się długi majowy weekend, a wraz z nim sezon na potrawy z rusztu.

Obraz

/ 9Czas wrzucić coś na ruszt

Obraz
© sxc.hu

Długi weekend majowy nieodłącznie kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. Czyścimy grille, zapraszamy sąsiadów i zasiadamy do suto zastawionych stołów. Jakiego mięsa powinnyśmy unikać? Wszystko zależy od naszego gustu. Lepiej jednak zrezygnować z zapaczkowanych i zaprawionych kawałków karkówki czy też przyprawionych kiełbas. Dlaczego? Nie posiadamy bowiem stuprocentowej pewności, że tak przygotowane mięso jest pierwszej świeżości, nie wiemy również od jak dawna leży przyprawione ziołami. Co i jak warto grillować? Oto kilka propozycji...

/ 9Kiełbasa

Obraz
© sxc.hu

To jedno z najczęściej serwowanych dań z grilla. Nic dziwnego. Nie wymaga specjalnego traktowania. Wystarczy kwadrans na średnio rozgrzanym ruszcie, by zaspokoić głód. Kiełbasa będzie smaczniejsza, jeśli ją ponacinasz i w nacięcia powkładasz np. czosnek utarty z majerankiem. Podczas pieczenia można ją także polewać jasnym lub ciemnym piwem.

/ 9Wieprzowina wymaga czasu

Obraz
© sxc.hu

Wieprzowinę (boczek, karkówka, żeberka, rumsztyk i polędwica) trzeba piec nawet 40 minut. Mięso warto wcześniej odpowiednio przygotować. Najlepiej wymieszać szklankę piwa, 1/3 szklanki oleju, 1/3 szklanki octu winnego, 3 łyżki miodu i 3 łyżki musztardy. W takiej marynacie powinno poleżeć 24 h. Mięso do pieczenia na grillu najlepiej wybierać chude i kroić na niezbyt duże kawałki.

/ 9Wołowina gotowa w 15 min.

Obraz
© sxc.hu

Wołowinę (antrykot, polędwicę i rostbef) marynujemy dwie doby. Mieszamy szklankę czerwonego wina, pół litra wody, 10 ziaren pieprzu, pokrojoną cebulę i 2 ząbki czosnku. Całość przyprawiamy odrobiną cukru i tymianku. Tak przygotowane mięso potrzebuje na ruszcie zaledwie 15 minut. Kotlety na grillu upieką się równomiernie jeśli nie będą grubsze niż 2 cm.

/ 9Dobrze przyprawiony drób

Obraz
© sxc.hu

Drób (piersi, skrzydełka, udka i tusze w całości) z rusztu smakuje wyśmienicie, a i przygotowuje się dość szybko. Wystarczy 20 minut. Jeśli będziesz przez dwie godziny marynował je w soku z 1 pomarańczy wymieszanym z 5 łyżkami miodu i octu winnego, 1 łyżką i 3 łyżkami sosu sojowego oraz worcester - efekt gwarantowany. Do pieczenia najlepiej używać specjalnych foremek lub folii aluminiowej.

/ 9Błyskawiczna cielęcina

Obraz
© sxc.hu

Cielęcina (nerkówka, sznyclówka) potrzebuje na grillu zaledwie 4 minuty. Znacznie dłużej, bo 24 godziny, trwa marynowanie mięsa. Najlepiej wymieszać olej z sokiem z cytryny. Doskonale nada się też białe wino, wódkę, sok owocowy lub likier. Pamiętajcie, że soli używamy dopiero po upieczeniu, aby nie spowodowała wysychania potrawy.

/ 9Ryby do folii

Obraz
© sxc.hu

Ryby (najlepszy będzie łosoś, pstrąg, sandacz, szczupak i makrela) dobrze jest zapiekać w folii. Wystarczy po 5 minut z każdej strony. Wcześniej przez pół godziny powinny poleżeć w marynacie składającej się z: 5 łyżek oleju słonecznikowego, 3 łyżek słodkiej papryki, kilku kropli tabasco, 1 łyżeczki cukru i soli. Małe ryby grillujemy w całości, ale duże lepiej pokroić na dzwonka.

/ 9Grillowane warzywa

Obraz
© flickr.com/juniorvelo/cc 2.0/at/sa

Warzywa są doskonałym dodatkiem do wszelkich grillowanych potraw, ale same także doskonale smakują. Wystarczy, że podasz je z dodatkiem masełek smakowych (można utrzeć masło np. z suszoną papryką lub posiekanym czosnkiem). Do pieczenia nadają się np. ziemniaki, kabaczki, cebula, czy główki czosnku. Pomidorki lub paprykę można napełnić ziarnami kukurydzy, startym żółtym serem wymieszanym z ugotowanym ryżem lub nadzieniem z mielonego mięsa. Kolby kukurydzy będą bardzo smaczne, jeśli przed pieczeniem owiniemy je plastrami boczku.

/ 9Owoce na deser lub jako dodatek

Obraz
© flickr.com/veganfeast/cc 2.0/at

Owoce nadają się na zakończenie wieczoru lub jako dodatek do mięsa. Na grilla możesz położyć ananasy, gruszki, czy brzoskwinie. Idealnym deserem będą też banany z czekoladą lub nadziewane miodem i cynamonem lub orzechami jabłka. Owoce, podobnie jak warzywa, pieczemy bezpośrednio na ruszcie lub w folii aluminiowej. Idealnie smakują z winem.

qk

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia