Trwa ładowanie...
d18gzh0
d18gzh0

Grillowane steki z Tequillą

Przepis

Grillowane steki z Tequillą to idealna propozycja na wiosenno-letni sezon grillowy, ale także na rodzinny obiad. Można je zrobić nie tylko na grillu, ale także na odpowiedniej patelni. Są soczyste i rozpływają się w ustach, a delikatny posmak Tequilli wzmacnia doznania smakowe.

2.4
(26 głosów)
Oceń:
d18gzh0
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Grillowany stek z Tequillą
Getty Images
Grillowany stek z Tequillą
Składniki
  • 4 steki z rostbefu
  • sok z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki przyprawy do grilla
  • 30 ml tequilli
  • 1 papryczka chilli
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 6 suszonych pomidorów w oleju
  • 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • 2 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera
Przepis

Umyj i osusz steki papierowym ręcznikiem. Wymieszaj w misce przyprawę, tequillę, sok pomarańczowy, miód, oliwę oraz posiekaną papryczkę chilli i kolendrę. Posmaruj przygotowaną marynatą steki i odstaw je w chłodne miejsce na pół godziny.

Rozgrzej grill i smaż steki ok. 10-15 minut, co jakiś czas je odwracając.

Wymieszaj sałatę z pomidorami. Polej oliwą i posyp startym serem. Przygotowane steki podawaj z sałatą i pieczywem.

Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Grillowane steki z Tequillą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d18gzh0
d18gzh0
d18gzh0

d18gzh0
d18gzh0
d18gzh0