Grillowane steki z Tequillą
Grillowane steki z Tequillą to idealna propozycja na wiosenno-letni sezon grillowy, ale także na rodzinny obiad. Można je zrobić nie tylko na grillu, ale także na odpowiedniej patelni. Są soczyste i rozpływają się w ustach, a delikatny posmak Tequilli wzmacnia doznania smakowe.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 4 steki z rostbefu
- sok z jednej pomarańczy
- 2 łyżki przyprawy do grilla
- 30 ml tequilli
- 1 papryczka chilli
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- 6 suszonych pomidorów w oleju
- 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- 2 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera
Umyj i osusz steki papierowym ręcznikiem. Wymieszaj w misce przyprawę, tequillę, sok pomarańczowy, miód, oliwę oraz posiekaną papryczkę chilli i kolendrę. Posmaruj przygotowaną marynatą steki i odstaw je w chłodne miejsce na pół godziny.
Rozgrzej grill i smaż steki ok. 10-15 minut, co jakiś czas je odwracając.
Wymieszaj sałatę z pomidorami. Polej oliwą i posyp startym serem. Przygotowane steki podawaj z sałatą i pieczywem.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze