gołąbki wegetariańskie
- 1 główka kapusty
- 200 g ryżu
- 2 cebule
- kilka suszonych grzybków
- 300 g pieczarek
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- bulion
- 2 łyżki masła
Z kapusty wyciąć głąb, liście ostrożnie oddzielić. W garnku zagotować wodę, osolić, wrzucać po 1 liściu, gotować 2 - 3 minuty. Ostudzić, ściąć zgrubiałe nerwy. Suszone grzyby namoczyć, ugotować, pokroić.
Ryż ugotować na półmiękko, cebule zeszklić, dodać posiekane pieczarki i grzyby, udusić, zmieszać z ryżem, przyprawić.
Zwinąć gołąbki, zalać bulionem, ugotować. Mąkę przesmażyć na maśle, dodać koncentrat i bulion, zagotować. Zalać gołąbki zasmażką i zapiekać jeszcze 10 minut.
Przepis dodał użytkownik suzume
Podziel się opinią
Komentarze