Trwa ładowanie...
d1w40yr
18-04-2009 11:35

Gołąbki

Przepis
5.0
(4 głosy)
Oceń:
d1w40yr
Składniki
  • kapusta słodka 1 kg
  • jajka 3 całe
  • cebula 2 małe
  • ryż surowy 1 szkl.
  • kasza manna 3 łyżki
  • mięso mielone pół kg
  • sól
  • pieprz
Przepis

Kapustę drobno poszatkować, posolić.
Odstawić na ok. 40 min, wycisnąć.

Dodać ryż, mięso, jajka, kaszkę mannę i usmażoną cebulę, wymieszać, wyrobić na jednolitą masę i uformować gołąbki.
Obtoczyć je w mące i upiec ze wszystkich stron na tłuszczu.

Ułożyć w naczyniu pionowo i zalać bulionem z kostki rosołowej z drobiu, by całkowicie pokrył gołąbki.
Podgotowywać ok. 1 i 1/2 godzinę na słabym ogniu lub w piekarniku w brytfannie w temp. ok. 200 C.

W miarę ubytku bulionu podlewać wodą.
Można dodać do smaku przecier pomidorowy z mąką i śmietaną.

Przepis dodał użytkownik oliwkowa

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
Więcej tematów
d1w40yr

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj