Gołąbki
- kapusta słodka 1 kg
- jajka 3 całe
- cebula 2 małe
- ryż surowy 1 szkl.
- kasza manna 3 łyżki
- mięso mielone pół kg
- sól
- pieprz
Kapustę drobno poszatkować, posolić.
Odstawić na ok. 40 min, wycisnąć.
Dodać ryż, mięso, jajka, kaszkę mannę i usmażoną cebulę, wymieszać, wyrobić na jednolitą masę i uformować gołąbki.
Obtoczyć je w mące i upiec ze wszystkich stron na tłuszczu.
Ułożyć w naczyniu pionowo i zalać bulionem z kostki rosołowej z drobiu, by całkowicie pokrył gołąbki.
Podgotowywać ok. 1 i 1/2 godzinę na słabym ogniu lub w piekarniku w brytfannie w temp. ok. 200 C.
W miarę ubytku bulionu podlewać wodą.
Można dodać do smaku przecier pomidorowy z mąką i śmietaną.
Przepis dodał użytkownik oliwkowa
Podziel się opinią
Komentarze