Gofry
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru/ksylitolu
- niecała szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody spożywczej
- 1/2 opakowania małego śmietany
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki roztopionego (albo bardzo miękkiego) masła
Krok 1
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę.
Krok 2
Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia.
Krok 3
Do masy jajecznej dodawać przesypując mąką: śmietanę, mleko i masło. Masa gofrowa powinna być bardziej gęsta od naleśnikowej - więc w razie potrzeby dodać kapkę mleka lub mąki.
Krok 4
Na bardzo mocno rozgrzaną gofrownicę dodawać ciasto.
Pod wpływem temperatury to ciasto gwałtownie rośnie, więc część może wykipieć z zamkniętej gofrownicy! Nie otwierać gofrownicy dopóki nie przestanie lecieć z niej para!
Krok 5
Przełożyć na talerzyki i ...smacznego!!
Podziel się opinią
Komentarze