Trwa ładowanie...
d7uac5o
d7uac5o

Gofry

Przepis
2.8
(22 głosy)
Oceń:
Zdjęcie
Składniki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru/ksylitolu
  • niecała szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody spożywczej
  • 1/2 opakowania małego śmietany
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki roztopionego (albo bardzo miękkiego) masła
Przepis

Krok 1
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę.

Krok 2
Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia.

Krok 3
Do masy jajecznej dodawać przesypując mąką: śmietanę, mleko i masło. Masa gofrowa powinna być bardziej gęsta od naleśnikowej - więc w razie potrzeby dodać kapkę mleka lub mąki.

Krok 4
Na bardzo mocno rozgrzaną gofrownicę dodawać ciasto.
Pod wpływem temperatury to ciasto gwałtownie rośnie, więc część może wykipieć z zamkniętej gofrownicy! Nie otwierać gofrownicy dopóki nie przestanie lecieć z niej para!

Krok 5
Przełożyć na talerzyki i ...smacznego!!

Podziel się opinią

Share
d7uac5o
d7uac5o
d7uac5o
Więcej tematów
d7uac5o