Gęś pieczona
- 1 gęś ( moja miała 4 kg )
- 1 łyżka soli morskiej
- 3 łyżki przyprawy do kurczaka po węgiersku
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżka granulowanej cebuli
- 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
- 5 łyżek sosu sojowego jasnego
Gęś umyć i osuszyć.
Wszystkie przyprawy wymieszać i tak przygotowaną mieszanka natrzeć dokładnie całą gęś.
Chwilę masować, środek gęsi też natrzeć przyprawami.
Gęś włożyć do miski, zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Następnego dnia ułożyć gęś w brytfance, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 3 godziny ( czas pieczenia zależy od wielkości gęsi ).
W trakcie pieczenia podlewać dość często wytopionym tłuszczem.
Po upieczeniu tłuszcz można zlać do słoiczków i schłodzić.
Uzyskamy aromatyczny smalec do smażenia.
Przepis dodał użytkownik zewaewa
Podziel się opinią
Komentarze