Gazpacho

Obraz

Składniki

  • Składniki:
  • 4-5 dojrzałych pomidorów
  • 1 bułka (niekoniecznie)
  • szklanka wody mineralnej
  • 1 obrany ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 papryczki chili bez pestek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka (bez szczypioru)
  • 0,5 cm świeżego imbiru
  • 1 gałązka bazylii
  • czerwony ocet winny
  • oliwa
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Gazpacho, chłodniki i inne zimne zupy to atrybut lata. Pomidory są coraz bardziej ogrzane słońce, a od warzyw aż uginają się stragany. Nic tylko jeść te pyszności z nadzieją, że nie są nafaszerowane chemią.
Latem bardzo często robię Gazpacho. Lubi je cała moja rodzina. Mam kilka ulubionych wersji, a w tym poście przedstawiam wam przepis z dodatkiem pieczywa, grzanek i fety. To jest tak treściwe danie, że może starczyć za cały obiad. Jesteśmy przecież kobietki fit - jak to mawia moja pięcioletnia wnusia, prosząc o marchewkę i ogórka pokrojonego w słupki.
Jak zrobić gazpacho?
- pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i zmiksuj
- jeśli używasz bułki to namocz ją w wodzie mineralnej
- pokrój/posiekaj pozostałe warzywa i zioła i zmiksuj razem z bułką
- połącz wszystko z pomidorami
- dodaj ocet winny, wymieszaj
- dodaj szczyptę cukru, sól i pieprz do smaku, wymieszaj
- włóż gazpacho do lodówki przynajmniej na godzinę a najlepiej na całą noc
- przed podaniem możesz dodać - najlepiej w oddzielnych miseczkach - pokrojoną paprykę, ogórek i bazylię
- przed podaniem skrop danie oliwą

Przepis

*jeśli gazpacho podajesz z grzankami to skrop je oliwą i włóż na 1-2 min do nagrzanego piekarnia
*sery dodaj takie jak lubisz ale doskonale komponuje się feta

Przepis

Moja rada:

Przepis

- jeśli ci przeszkadzają pestki z pomidorów, tak jak królowej angielskiej to koniecznie je oddziel i nie dodawaj
http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2015/07/gazpacho.html

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości