- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Na zimno
Składniki
- 330 ml śmietany kremówki
- 170 ml mleka
- 40 g cukru
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wody
- 1 galaretka zielona o smaku kiwi
- 1 galaretka żółta cytrynowa
- 1 galaretka czerwona truskawkowa
- 1 galaretka fioletowa o smaku winogronowym
Przepis
Galaretki rozpuść w osobnych naczyniach. Śmietanę wlej do rondelka, dodaj mleko i cukier. Żelatynę rozpuść we wrzątku. Śmietanę podgrzej aż cukier się rozpuści i zacznie się gotować. Zdejmij z ognia i dodaj rozpuszczoną żelatynę, pomieszaj i odstaw do ostygnięcia. Kiedy masa będzie zimna, przelej ją do pojemnika i wstaw na ok. 20 minut do lodówki. Jak masa zacznie tężeć, dodaj pokrojoną w kostkę galaretkę i wymieszaj. Wstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem pokrój na kawałki i ułóż na talerzyku.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl