Trwa ładowanie...
dojms2z
04-09-2014 11:56

GALARETKA JABŁKOWA

Przepis
4.8
(36 głosów)
Oceń:
dojms2z
Składniki
  • 2 kg jabłek (najlepiej kwaśne)
  • woda
  • cytryna
  • cukier
Przepis

Cudowny bursztynowy kolor oraz słodko-kwaśny smak jabłek, nie pozwala przejść obojętnie obok tej galaretki.
1. Jabłka pokroić w ćwiartki (zostawiamy pestki i gniazda nasienne), włożyć do rondla i zalać wodą tylko tyle aby przykrywała owce. Dodać pokrojoną w plasterki cytrynę.
2.Gotować pod przykryciem przez ok. godzinę do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać (zrobi się papka).
3. Przelać na sito zostawić do odsączenia (nie należy mieszać ani wyciskać).
4. Gdy sok przestygnie należy odmierzy szklanką jego ilości, i dodać do niego tyle samo cukru.
5.Sok z cukrem gotować około 2 godzin (sok uzyska konsystencje płynnego miodu, gdy ostygnie sok będzie gęsty jak galaretka)
6. Przelać do słoiczków i zakręcić.

Przepis dodał użytkownik RAROSSA

dojms2z

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dojms2z
dojms2z
dojms2z
Więcej tematów
dojms2z