Trwa ładowanie...
jedz zdrowo
21-07-2009 10:59

Figa zamiast szklanki mleka

Może warto przyzwyczaić się do pogryzania suszonych fig zamiast słodkich batoników, które wcale nie zawierają tyle mleka, ile obiecują nam ich producenci. Te jasnobrązowe, czasem lepkie bryłki pełne słodkich ziarenek to najlepsze, wśród produktów roślinnych, źródło białka. W 100 g paczuszce jest go tyle, co w szklance mleka.

Figa zamiast szklanki mlekaŹródło: archiwum, fot: archiwum
dn5j1qb
dn5j1qb

Może warto przyzwyczaić się do pogryzania suszonych fig zamiast słodkich batoników, które wcale nie zawierają tyle mleka, ile obiecują nam ich producenci. Te jasnobrązowe, czasem lepkie bryłki pełne słodkich ziarenek to najlepsze, wśród produktów roślinnych, źródło białka. W 100 g paczuszce jest go tyle, co w szklance mleka.

Nic dziwnego, że lekarze zalecają jedzenie fig przez dzieci oraz kobiety w okresie menopauzy, kiedy zapotrzebowanie organizmu na wapń jest największe. Figi mają także dużo błonnika pokarmowego, co oznacza, że zapobiegają zaparciom i pomagają w niestrawnościach. A to z kolei jest niezwykle istotne w zapobieganiu nowotworom jelita grubego. Figi mogą się przyczyniać do obniżania cholesterolu, bo zawierają fitosterole, a dzięki niskiej zawartości fosforu ułatwiają utrzymanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.

Figa powinna być elastyczna. Nie obawiajmy się białego nalotu na owocach, bo jest świadectwem najlepszej jakości. To wytrącający się cukier, który oznacza, że owoc ma odpowiednią wilgotność i jest miękki. Świeża figa wygląda inaczej, ma kształt gruszki czy cebuli i kolor od zielonego do fioletowego. Figi rosną w całym basenie Morza Śródziemnego i przez wiele lat uważane były za artykuł luksusowy. Tam, gdzie rosną, były i są ważnym elementem diety codziennej, bo są pożywne, zajadano je zarówno w postaci suszonej, jak i świeżej. Ze względu na odżywcze walory figi stanowiły podstawę jadłospisu starożytnych atletów przygotowujących się do Igrzysk Olimpijskich, podobno były też pierwszym olimpijskim "medalem". Rosną zaś na drzewach figowych z rodziny, do której należy także często hodowany w domach „fikus" lub „beniaminek".

Suszy się najczęściej zielone odmiany. Najwięksi producenci to Turcja (70% produkcji światowej) i Grecja, następnie USA, Hiszpania i Portugalia. Zbiór owoców jest wszędzie podobny. Dojrzałe figi są pozostawiane do podeschnięcia na drzewach, a w miarę osiągania odpowiedniego stopnia wysuszenia, zbiera ręcznie lub mechanicznie. Zawartość nie więcej niż 23% wody gwarantuje trwałość nawet przez 2 lata.

Oczywiście, figi są także kaloryczne, bo dzięki zawartości glukozy i fruktozy dostarczają nam około 290 kcal w 100g. To dużo mniej, niż paczka czipsów lub baton z orzechami i karmelem. Figi suszone można dodawać do potraw mięsnych, sporządzać z nich desery, konfitury i nalewki. Ale i tak najlepiej smakują, kiedy je pogryzamy do gorącej herbatki lub kawy.

MWM

Zobacz w innych serwisach:

dn5j1qb
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dn5j1qb
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj