- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Tłusty Czwartek
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 3 kieliszki (35 ml) wódki
- 3 całe jajka
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- mąka tortowa
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
Przepis
Do miski wlewamy wódkę, dodajemy 3 całe jajka, 2 żółtka, 1 łyżeczkę małą proszku do pieczenia (to nie prawda że proszek w faworkach to przestępstwo), 2 łyżeczki cukru, szczyptę soli.
Przepis
Dodajemy tyle mąki, aby wyszło ciasto jak na makaron.
Przepis
Wyrabiamy ciasto dość długo, mając w sobie pozytywne myśli.
Przepis
Schładzamy w lodówce przez 1 godzinę.
Przepis
Rozwałkowujemy ciasto na papier, kroimy w paski, przez zrobioną w środku dziurkę przekładamy, aby powstała wstążka.
Przepis
Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, oleju lub smalcu. Usmażone posypujemy cukrem pudrem z wanilią (polecam cukier zmielić samemu w młynku).
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl