Faworki

Obraz

Składniki

  • 400 g pszennej mąki
  • 6 żółtek
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
  • sól
  • 1 kg smalcu
  • cukier puder z wanilią do posypania

Przepis

Na stolnicę wysypujemy mąkę i dodajemy do niej śmietanę, żółtka, sól, proszek do pieczenia oraz spirytus. Składniki mieszamy i wyrabiamy je na jednolitą masę. W tym celu możemy ugniatać, obijać, rzucać i zagniatać ciasto.

Przepis

Tak gotowe ciasto zostawiamy na chwilę pod przykryciem i dzielimy je na kilka części i wałkujemy na bardzo cienkie paski. Warto pamiętać, że reszta ciasta, która czeka na rozwałkowanie, powinna leżeć pod przykryciem. Przy wałkowaniu staramy się dodawać jak najmniej mąki.

Przepis

Cienko rozwałkowane ciasto kroimy (nożem lub radełkiem) na paski o szerokości około 3 cm. Długość powinna być taka, aby zmieściły się na naszej patelni. Środek każdego paska nacinamy wzdłuż na długość 3-5 cm, przez który przewijamy faworka.

Przepis

Tak gotowe faworki smażymy zgodnie z kolejnością wałkowania, aby ciasto długo nie czekało, gdyż może uschnąć. Smażymy je na gorącym tłuszczu na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu odkładamy je na papierowy ręcznik.

Przepis

Kiedy wystygną, posypujemy je wymieszanym cukrem pudrem i wanilią. Aby ładnie wyglądały na półmisku układamy je w piramidkę.

Przepis

Opcjonalnie możemy dodać do ciasta także proszku do pieczenia. Na ilość podaną w przepisie wystarczą 2 łyżeczki.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯