Faworki
- - 30 dag mąki
- - 5 dag masła
- - 5 żółtek
- - 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
- - łyżka cukru waniliowego
- - szczypta soli
- - cukier puder do posypania
- - olej
Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym, dodaj śmietanę, masło oraz mąkę ze szczyptą soli. Wyrób gładkie, jednolite ciasto. Przez 10-15 minut wyrabiaj ciasto drewnianym wałkiem, aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Potem podziel ciasto na 3-4 części i patriami rozwałkuj je jak najcieniej.
W czasie rozwałkowywania staraj się podsypywać jak najmniej mąki. Rozwałkowane ciasto krój na paski o długości 10-15 cm i szerokości 3 cm. Na środku każdego paska zrób podłużne ok. 5-6 cm nacięcie i przez powstałą szparkę przewiń jeden koniec paska.
W dużym garnku rozgrzej olej. Smaż faworki partiami na złoty kolor z obu stron. Po wyjęciu osączaj na bibule i obsypuj przez sitko cukrem pudrem.
Przepis dodał użytkownik pmakowska3
Podziel się opinią
Komentarze