Faworki

Obraz

Składniki

  • - 30 dag mąki
  • - 5 dag masła
  • - 5 żółtek
  • - 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
  • - łyżka cukru waniliowego
  • - szczypta soli
  • - cukier puder do posypania
  • - olej

Przepis

Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym, dodaj śmietanę, masło oraz mąkę ze szczyptą soli. Wyrób gładkie, jednolite ciasto. Przez 10-15 minut wyrabiaj ciasto drewnianym wałkiem, aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Potem podziel ciasto na 3-4 części i patriami rozwałkuj je jak najcieniej.

Przepis

W czasie rozwałkowywania staraj się podsypywać jak najmniej mąki. Rozwałkowane ciasto krój na paski o długości 10-15 cm i szerokości 3 cm. Na środku każdego paska zrób podłużne ok. 5-6 cm nacięcie i przez powstałą szparkę przewiń jeden koniec paska.

Przepis

W dużym garnku rozgrzej olej. Smaż faworki partiami na złoty kolor z obu stron. Po wyjęciu osączaj na bibule i obsypuj przez sitko cukrem pudrem.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji