Trwa ładowanie...
d2ysnk7
20-06-2008 14:51

Faszerowane pomidory

Przepis
4.3
(6 głosów)
Oceń:
d2ysnk7
Składniki
  • 6 dużych pomidorów
  • 1 1/2 szklanki ugotowanego długoziarnistego ryżu (2/3 szklanki surowego)
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 4 filety anchois, osączone i posiekane
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • cukier
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Przepis

1 Odcinamy górną część z pomidorów i odkładamy na bok.
Łyżeczką wybieramy miąższ, zostawiając dość grube ścianki.
Siekamy miąższ i mieszamy z resztą składników, doprawiając solą i pieprzem.
2 Wkładamy pomidory do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą i nadziewamy ryżem wymieszanym z filetami anchois, czosnkiem, bazylią, cukrem i pieprzem.
Przykrywamy, odciętymi wcześniej, górnymi częściami pomidorów.
3 Pieczemy przez 15 min, od czasu do czasu polewając wypływającym sokiem.
4 Podajemy gorące lub letnie.

Przepis dodał użytkownik grazynka604

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ysnk7
d2ysnk7
d2ysnk7
Więcej tematów
d2ysnk7