- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Sposób przygotowania: Gotowanie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 4 średniej wielkości patisony
 - 150 g kaszy jaglanej
 - 1 cebula
 - 200 g jakichkolwiek grzybów
 - 150 g marchwi (mrożona lub świeża pokrojona w kostkę)
 - 150 g wędzonej szynki
 - 4 plasterki sera żółtego
 - tłuszcz do smażenia (wykorzystane masło klarowane)
 - sól, pieprz, majeranek do smaku.
 
Przepis
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie na sypko, przelewając wcześniej wrzącą wodą na sitku, aby pozbawić kaszy goryczki.
Przepis
Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na 1 łyżce masła klarowanego. Dodajemy oczyszczone i pokrojone na małe kawałki grzyby i podsmażamy na małym ogniu jeszcze chwilę (uważamy, aby nie przypalić cebuli).
Przepis
Patisony myjemy, wycieramy, odkrawamy wierzchy, usuwamy nasiona i miąższ (najlepiej łyżką do lodów lub nożem i łyżką stołową). Wydrążony miąższ (bez pestek) kroimy drobno i dodajemy do cebuli i grzybów. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Przepis
Szynkę kroimy w mała kostkę i dodajemy do składników na patelni. Dusimy jeszcze kilka minut. Do zawartości patelni dodajemy kaszę. Dobrze mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Patisony wypełniamy farszem i kładziemy na wierzch plasterek sera. Warzywa przykrywamy odciętymi wierzchami i pieczemy 20-30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przepis
Patisony mają zabawną nazwę i kształt dzięki czemu mogą zainteresować nawet największych niejadków. Rzadko goszczą na polskich stołach nie tylko z tego powodu, że są warzywem sezonowym. W Polsce nie ma tradycji spożywania patisonów w odróżnieniu od krajów śródziemnomorskich czy Francji. A szkoda, ponieważ są smaczne i lekkostrawne.