Farsz do naleśników - przepisy
Naleśniki - na słodko, na słono, ze szpinakiem czy z mięsem. Lekkie, sycące i smaczne, kto z nas ich nie lubi? Kluczowym elementem, nadającym naleśnikom smaku jest farsz, który możemy wykonać z przeróżnych składników. Na co zwrócić uwagę, aby zrobić dobry farsz do naleśników?
Jak zrobić dobry farsz do naleśników?
Naleśniki to danie, które chyba każdy z nas zna. Wykonanie ich jest dość proste, a farsz to kwestia naszej inwencji i smaku. Najbardziej znane w Polsce są naleśniki z serem lub z dżemem, ale możliwości jest dużo, dużo więcej.
Aby farsz był smaczny, powinien być delikatny i dobrze doprawiony - samo ciasto naleśnikowe w smaku jest dość mdłe, dlatego warto zadbać o wyrazistość smaku farszu. Jakie produkty możemy wykorzystać? Między innymi łososia, kurczaka, indyka, kaszę gryczaną, brokuły czy cukinię. Poniżej znajdziesz kilka przepisów od nas. Sprawdź, który smak okaże się najodpowiedniejszy dla Ciebie.
/Naleśniki z farszem łososiowym - przepis
Potrzebne składniki:
- 300 g sera śmietankowego;
- 150 g łososia wędzonego;
- sok wyciśnięty z 0,5 pomarańczy;
- 8 jajek;
- 2 łyżeczki musztardy dijon;
- 4 łyżki gęstej śmietany;
- 150 g liści szpinaku;
- garść rukoli;
- masło klarowane do smażenia;
- 1 łyżeczka czubata mąki;
- 1 łyżka posiekanego koperku;
- 1 płaska łyżeczka startej skórki z cytryny;
- 1 czubata łyżeczka startego parmezanu;
- 3 łyżki rzeżuchy ściętej;
- masło klarowane do smażenia;
- 200 ml jogurtu greckiego;
- 3 łyżeczki ikry;
- sok wyciśnięty z 1 cytryny;
- sól;
- pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Do robota kuchennego wrzucamy serek, łososia, musztardę, sok pomarańczowy i śmietanę. Miksujemy wszystko na gładką masę, następnie odstawiamy ją do lodówki.
2. Do szerokiego garnka nalewamy około 2 cm wody, zagotowujemy ją i wrzucamy rukolę i szpinak. Blanszujemy przez 30 sekund. Następnie przelewamy przez sito i zalewamy zimną wodą z kostkami lodu, aby zachować kolor warzyw. Odcedzamy po około 2 minutach i odciskamy z nadmiaru wody.
3. Wrzucamy je do robota kuchennego i delikatnie miksujemy. Do osobnej miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy je z solą i pieprzem, dołączamy do robota kuchennego i miksujemy wszystko na krem.
4. Do otrzymanego kremu dołączamy koperek, mąkę, skórkę cytryny, parmezan i łyżkę masła. Miksujemy.
5. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy cienkie naleśniki, jednej strony około 45 sekund, obracamy i smażymy jeszcze około 10 sekund.
6. Po wystudzeniu każdego naleśnika kolejno smarujemy masą łososiową, do środka wsypując rzeżuchę. Zwijamy je w rulony i zalewamy jogurtem greckim zmieszanym z ikrą, sokiem cytrynowym i solą.
7. Naleśniki posypujemy siekanym koprem i startą rzodkiewką. Gotowe!
Farsz na naleśniki na słono - przepis
Potrzebne składniki:
- 300 g sera żółtego;
- 4 sztuki piersi z kurczaka;
- 1 puszka kukurydzy;
- 3 łyżki przyprawy do karkówki;
- 0,5 sztuki kopru włoskiego;
- olej.
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę, koper włoski również kroimy, kukurydzę odsączamy.
2. Kurczaka smażymy na patelni i wykładamy na ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
3. Farsz układamy na naleśnikach i gotowe.
Potrzebne składniki:
- 1 saszetka kaszy gryczanej;
- 2 jajka;
- 200g pieczarek;
- śmietana;
- 1 cebula;
- pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Gotujemy kaszę i jajka na twardo. Jaja rozdrabniamy w miseczce i mieszamy z kaszą.
2. Cebulę kroimy i szklimy na patelni z drobno pokrojonymi pieczarkami. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
3. Dodajemy śmietanę i cukier, jeszcze raz wszystko razem mieszamy. Farsz nakładamy na naleśniki. Gotowe.
Smacznego!