Trwa ładowanie...

Farsz do naleśników - przepisy

Naleśniki - na słodko, na słono, ze szpinakiem czy z mięsem. Lekkie, sycące i smaczne, kto z nas ich nie lubi? Kluczowym elementem, nadającym naleśnikom smaku jest farsz, który możemy wykonać z przeróżnych składników. Na co zwrócić uwagę, aby zrobić dobry farsz do naleśników?






Farsz do naleśników - przepisyŹródło: 123RF
d1e9kl6
d1e9kl6

Jak zrobić dobry farsz do naleśników?

Naleśniki to danie, które chyba każdy z nas zna. Wykonanie ich jest dość proste, a farsz to kwestia naszej inwencji i smaku. Najbardziej znane w Polsce są naleśniki z serem lub z dżemem, ale możliwości jest dużo, dużo więcej.

Aby farsz był smaczny, powinien być delikatny i dobrze doprawiony - samo ciasto naleśnikowe w smaku jest dość mdłe, dlatego warto zadbać o wyrazistość smaku farszu. Jakie produkty możemy wykorzystać? Między innymi łososia, kurczaka, indyka, kaszę gryczaną, brokuły czy cukinię. Poniżej znajdziesz kilka przepisów od nas. Sprawdź, który smak okaże się najodpowiedniejszy dla Ciebie.

/Naleśniki z farszem łososiowym - przepis

Potrzebne składniki:

  • 300 g sera śmietankowego;
  • 150 g łososia wędzonego;
  • sok wyciśnięty z 0,5 pomarańczy;
  • 8 jajek;
  • 2 łyżeczki musztardy dijon;
  • 4 łyżki gęstej śmietany;
  • 150 g liści szpinaku;
  • garść rukoli;
  • masło klarowane do smażenia;
  • 1 łyżeczka czubata mąki;
  • 1 łyżka posiekanego koperku;
  • 1 płaska łyżeczka startej skórki z cytryny;
  • 1 czubata łyżeczka startego parmezanu;
  • 3 łyżki rzeżuchy ściętej;
  • masło klarowane do smażenia;
  • 200 ml jogurtu greckiego;
  • 3 łyżeczki ikry;
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny;
  • sól;
  • pieprz.
d1e9kl6

Sposób przygotowania:

1. Do robota kuchennego wrzucamy serek, łososia, musztardę, sok pomarańczowy i śmietanę. Miksujemy wszystko na gładką masę, następnie odstawiamy ją do lodówki.

2. Do szerokiego garnka nalewamy około 2 cm wody, zagotowujemy ją i wrzucamy rukolę i szpinak. Blanszujemy przez 30 sekund. Następnie przelewamy przez sito i zalewamy zimną wodą z kostkami lodu, aby zachować kolor warzyw. Odcedzamy po około 2 minutach i odciskamy z nadmiaru wody.

3. Wrzucamy je do robota kuchennego i delikatnie miksujemy. Do osobnej miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy je z solą i pieprzem, dołączamy do robota kuchennego i miksujemy wszystko na krem.

4. Do otrzymanego kremu dołączamy koperek, mąkę, skórkę cytryny, parmezan i łyżkę masła. Miksujemy.

d1e9kl6

5. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy cienkie naleśniki, jednej strony około 45 sekund, obracamy i smażymy jeszcze około 10 sekund.

6. Po wystudzeniu każdego naleśnika kolejno smarujemy masą łososiową, do środka wsypując rzeżuchę. Zwijamy je w rulony i zalewamy jogurtem greckim zmieszanym z ikrą, sokiem cytrynowym i solą.

7. Naleśniki posypujemy siekanym koprem i startą rzodkiewką. Gotowe!

123RF
Źródło: 123RF

Farsz na naleśniki na słono - przepis

Potrzebne składniki:

  • 300 g sera żółtego;
  • 4 sztuki piersi z kurczaka;
  • 1 puszka kukurydzy;
  • 3 łyżki przyprawy do karkówki;
  • 0,5 sztuki kopru włoskiego;
  • olej.
d1e9kl6

Sposób przygotowania:

1. Kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę, koper włoski również kroimy, kukurydzę odsączamy.

2. Kurczaka smażymy na patelni i wykładamy na ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

3. Farsz układamy na naleśnikach i gotowe.

Farsz do naleśników z kaszą gryczaną i jajkami - przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 saszetka kaszy gryczanej;
  • 2 jajka;
  • 200g pieczarek;
  • śmietana;
  • 1 cebula;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Gotujemy kaszę i jajka na twardo. Jaja rozdrabniamy w miseczce i mieszamy z kaszą.

2. Cebulę kroimy i szklimy na patelni z drobno pokrojonymi pieczarkami. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

3. Dodajemy śmietanę i cukier, jeszcze raz wszystko razem mieszamy. Farsz nakładamy na naleśniki. Gotowe.

Smacznego!

d1e9kl6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1e9kl6
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj