Farsz do naleśników - przepisy

Naleśniki - na słodko, na słono, ze szpinakiem czy z mięsem. Lekkie, sycące i smaczne, kto z nas ich nie lubi? Kluczowym elementem, nadającym naleśnikom smaku jest farsz, który możemy wykonać z przeróżnych składników. Na co zwrócić uwagę, aby zrobić dobry farsz do naleśników?






Aby farsz był smaczny, powinien być delikatny i dobrze doprawiony
Źródło zdjęć: © 123RF

Jak zrobić dobry farsz do naleśników?

Naleśniki to danie, które chyba każdy z nas zna. Wykonanie ich jest dość proste, a farsz to kwestia naszej inwencji i smaku. Najbardziej znane w Polsce są naleśniki z serem lub z dżemem, ale możliwości jest dużo, dużo więcej.

Aby farsz był smaczny, powinien być delikatny i dobrze doprawiony - samo ciasto naleśnikowe w smaku jest dość mdłe, dlatego warto zadbać o wyrazistość smaku farszu. Jakie produkty możemy wykorzystać? Między innymi łososia, kurczaka, indyka, kaszę gryczaną, brokuły czy cukinię. Poniżej znajdziesz kilka przepisów od nas. Sprawdź, który smak okaże się najodpowiedniejszy dla Ciebie.

/Naleśniki z farszem łososiowym - przepis

Potrzebne składniki:

  • 300 g sera śmietankowego;
  • 150 g łososia wędzonego;
  • sok wyciśnięty z 0,5 pomarańczy;
  • 8 jajek;
  • 2 łyżeczki musztardy dijon;
  • 4 łyżki gęstej śmietany;
  • 150 g liści szpinaku;
  • garść rukoli;
  • masło klarowane do smażenia;
  • 1 łyżeczka czubata mąki;
  • 1 łyżka posiekanego koperku;
  • 1 płaska łyżeczka startej skórki z cytryny;
  • 1 czubata łyżeczka startego parmezanu;
  • 3 łyżki rzeżuchy ściętej;
  • masło klarowane do smażenia;
  • 200 ml jogurtu greckiego;
  • 3 łyżeczki ikry;
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Do robota kuchennego wrzucamy serek, łososia, musztardę, sok pomarańczowy i śmietanę. Miksujemy wszystko na gładką masę, następnie odstawiamy ją do lodówki.

2. Do szerokiego garnka nalewamy około 2 cm wody, zagotowujemy ją i wrzucamy rukolę i szpinak. Blanszujemy przez 30 sekund. Następnie przelewamy przez sito i zalewamy zimną wodą z kostkami lodu, aby zachować kolor warzyw. Odcedzamy po około 2 minutach i odciskamy z nadmiaru wody.

3. Wrzucamy je do robota kuchennego i delikatnie miksujemy. Do osobnej miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy je z solą i pieprzem, dołączamy do robota kuchennego i miksujemy wszystko na krem.

4. Do otrzymanego kremu dołączamy koperek, mąkę, skórkę cytryny, parmezan i łyżkę masła. Miksujemy.

5. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy cienkie naleśniki, jednej strony około 45 sekund, obracamy i smażymy jeszcze około 10 sekund.

6. Po wystudzeniu każdego naleśnika kolejno smarujemy masą łososiową, do środka wsypując rzeżuchę. Zwijamy je w rulony i zalewamy jogurtem greckim zmieszanym z ikrą, sokiem cytrynowym i solą.

7. Naleśniki posypujemy siekanym koprem i startą rzodkiewką. Gotowe!

Obraz
© 123RF

Farsz na naleśniki na słono - przepis

Potrzebne składniki:

  • 300 g sera żółtego;
  • 4 sztuki piersi z kurczaka;
  • 1 puszka kukurydzy;
  • 3 łyżki przyprawy do karkówki;
  • 0,5 sztuki kopru włoskiego;
  • olej.

Sposób przygotowania:

1. Kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę, koper włoski również kroimy, kukurydzę odsączamy.

2. Kurczaka smażymy na patelni i wykładamy na ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

3. Farsz układamy na naleśnikach i gotowe.

Farsz do naleśników z kaszą gryczaną i jajkami - przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 saszetka kaszy gryczanej;
  • 2 jajka;
  • 200g pieczarek;
  • śmietana;
  • 1 cebula;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Gotujemy kaszę i jajka na twardo. Jaja rozdrabniamy w miseczce i mieszamy z kaszą.

2. Cebulę kroimy i szklimy na patelni z drobno pokrojonymi pieczarkami. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

3. Dodajemy śmietanę i cukier, jeszcze raz wszystko razem mieszamy. Farsz nakładamy na naleśniki. Gotowe.

Smacznego!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀