Farsz do naleśników - przepisy

Naleśniki - na słodko, na słono, ze szpinakiem czy z mięsem. Lekkie, sycące i smaczne, kto z nas ich nie lubi? Kluczowym elementem, nadającym naleśnikom smaku jest farsz, który możemy wykonać z przeróżnych składników. Na co zwrócić uwagę, aby zrobić dobry farsz do naleśników?






Aby farsz był smaczny, powinien być delikatny i dobrze doprawiony
Źródło zdjęć: © 123RF

Jak zrobić dobry farsz do naleśników?

Naleśniki to danie, które chyba każdy z nas zna. Wykonanie ich jest dość proste, a farsz to kwestia naszej inwencji i smaku. Najbardziej znane w Polsce są naleśniki z serem lub z dżemem, ale możliwości jest dużo, dużo więcej.

Aby farsz był smaczny, powinien być delikatny i dobrze doprawiony - samo ciasto naleśnikowe w smaku jest dość mdłe, dlatego warto zadbać o wyrazistość smaku farszu. Jakie produkty możemy wykorzystać? Między innymi łososia, kurczaka, indyka, kaszę gryczaną, brokuły czy cukinię. Poniżej znajdziesz kilka przepisów od nas. Sprawdź, który smak okaże się najodpowiedniejszy dla Ciebie.

/Naleśniki z farszem łososiowym - przepis

Potrzebne składniki:

  • 300 g sera śmietankowego;
  • 150 g łososia wędzonego;
  • sok wyciśnięty z 0,5 pomarańczy;
  • 8 jajek;
  • 2 łyżeczki musztardy dijon;
  • 4 łyżki gęstej śmietany;
  • 150 g liści szpinaku;
  • garść rukoli;
  • masło klarowane do smażenia;
  • 1 łyżeczka czubata mąki;
  • 1 łyżka posiekanego koperku;
  • 1 płaska łyżeczka startej skórki z cytryny;
  • 1 czubata łyżeczka startego parmezanu;
  • 3 łyżki rzeżuchy ściętej;
  • masło klarowane do smażenia;
  • 200 ml jogurtu greckiego;
  • 3 łyżeczki ikry;
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Do robota kuchennego wrzucamy serek, łososia, musztardę, sok pomarańczowy i śmietanę. Miksujemy wszystko na gładką masę, następnie odstawiamy ją do lodówki.

2. Do szerokiego garnka nalewamy około 2 cm wody, zagotowujemy ją i wrzucamy rukolę i szpinak. Blanszujemy przez 30 sekund. Następnie przelewamy przez sito i zalewamy zimną wodą z kostkami lodu, aby zachować kolor warzyw. Odcedzamy po około 2 minutach i odciskamy z nadmiaru wody.

3. Wrzucamy je do robota kuchennego i delikatnie miksujemy. Do osobnej miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy je z solą i pieprzem, dołączamy do robota kuchennego i miksujemy wszystko na krem.

4. Do otrzymanego kremu dołączamy koperek, mąkę, skórkę cytryny, parmezan i łyżkę masła. Miksujemy.

5. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy cienkie naleśniki, jednej strony około 45 sekund, obracamy i smażymy jeszcze około 10 sekund.

6. Po wystudzeniu każdego naleśnika kolejno smarujemy masą łososiową, do środka wsypując rzeżuchę. Zwijamy je w rulony i zalewamy jogurtem greckim zmieszanym z ikrą, sokiem cytrynowym i solą.

7. Naleśniki posypujemy siekanym koprem i startą rzodkiewką. Gotowe!

Obraz
© 123RF

Farsz na naleśniki na słono - przepis

Potrzebne składniki:

  • 300 g sera żółtego;
  • 4 sztuki piersi z kurczaka;
  • 1 puszka kukurydzy;
  • 3 łyżki przyprawy do karkówki;
  • 0,5 sztuki kopru włoskiego;
  • olej.

Sposób przygotowania:

1. Kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę, koper włoski również kroimy, kukurydzę odsączamy.

2. Kurczaka smażymy na patelni i wykładamy na ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

3. Farsz układamy na naleśnikach i gotowe.

Farsz do naleśników z kaszą gryczaną i jajkami - przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 saszetka kaszy gryczanej;
  • 2 jajka;
  • 200g pieczarek;
  • śmietana;
  • 1 cebula;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Gotujemy kaszę i jajka na twardo. Jaja rozdrabniamy w miseczce i mieszamy z kaszą.

2. Cebulę kroimy i szklimy na patelni z drobno pokrojonymi pieczarkami. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

3. Dodajemy śmietanę i cukier, jeszcze raz wszystko razem mieszamy. Farsz nakładamy na naleśniki. Gotowe.

Smacznego!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟