Farsz do naleśników - przepisy

Naleśniki - na słodko, na słono, ze szpinakiem czy z mięsem. Lekkie, sycące i smaczne, kto z nas ich nie lubi? Kluczowym elementem, nadającym naleśnikom smaku jest farsz, który możemy wykonać z przeróżnych składników. Na co zwrócić uwagę, aby zrobić dobry farsz do naleśników?






Aby farsz był smaczny, powinien być delikatny i dobrze doprawiony
Źródło zdjęć: © 123RF

Jak zrobić dobry farsz do naleśników?

Naleśniki to danie, które chyba każdy z nas zna. Wykonanie ich jest dość proste, a farsz to kwestia naszej inwencji i smaku. Najbardziej znane w Polsce są naleśniki z serem lub z dżemem, ale możliwości jest dużo, dużo więcej.

Aby farsz był smaczny, powinien być delikatny i dobrze doprawiony - samo ciasto naleśnikowe w smaku jest dość mdłe, dlatego warto zadbać o wyrazistość smaku farszu. Jakie produkty możemy wykorzystać? Między innymi łososia, kurczaka, indyka, kaszę gryczaną, brokuły czy cukinię. Poniżej znajdziesz kilka przepisów od nas. Sprawdź, który smak okaże się najodpowiedniejszy dla Ciebie.

/Naleśniki z farszem łososiowym - przepis

Potrzebne składniki:

  • 300 g sera śmietankowego;
  • 150 g łososia wędzonego;
  • sok wyciśnięty z 0,5 pomarańczy;
  • 8 jajek;
  • 2 łyżeczki musztardy dijon;
  • 4 łyżki gęstej śmietany;
  • 150 g liści szpinaku;
  • garść rukoli;
  • masło klarowane do smażenia;
  • 1 łyżeczka czubata mąki;
  • 1 łyżka posiekanego koperku;
  • 1 płaska łyżeczka startej skórki z cytryny;
  • 1 czubata łyżeczka startego parmezanu;
  • 3 łyżki rzeżuchy ściętej;
  • masło klarowane do smażenia;
  • 200 ml jogurtu greckiego;
  • 3 łyżeczki ikry;
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Do robota kuchennego wrzucamy serek, łososia, musztardę, sok pomarańczowy i śmietanę. Miksujemy wszystko na gładką masę, następnie odstawiamy ją do lodówki.

2. Do szerokiego garnka nalewamy około 2 cm wody, zagotowujemy ją i wrzucamy rukolę i szpinak. Blanszujemy przez 30 sekund. Następnie przelewamy przez sito i zalewamy zimną wodą z kostkami lodu, aby zachować kolor warzyw. Odcedzamy po około 2 minutach i odciskamy z nadmiaru wody.

3. Wrzucamy je do robota kuchennego i delikatnie miksujemy. Do osobnej miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy je z solą i pieprzem, dołączamy do robota kuchennego i miksujemy wszystko na krem.

4. Do otrzymanego kremu dołączamy koperek, mąkę, skórkę cytryny, parmezan i łyżkę masła. Miksujemy.

5. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy cienkie naleśniki, jednej strony około 45 sekund, obracamy i smażymy jeszcze około 10 sekund.

6. Po wystudzeniu każdego naleśnika kolejno smarujemy masą łososiową, do środka wsypując rzeżuchę. Zwijamy je w rulony i zalewamy jogurtem greckim zmieszanym z ikrą, sokiem cytrynowym i solą.

7. Naleśniki posypujemy siekanym koprem i startą rzodkiewką. Gotowe!

Obraz
© 123RF

Farsz na naleśniki na słono - przepis

Potrzebne składniki:

  • 300 g sera żółtego;
  • 4 sztuki piersi z kurczaka;
  • 1 puszka kukurydzy;
  • 3 łyżki przyprawy do karkówki;
  • 0,5 sztuki kopru włoskiego;
  • olej.

Sposób przygotowania:

1. Kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę, koper włoski również kroimy, kukurydzę odsączamy.

2. Kurczaka smażymy na patelni i wykładamy na ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

3. Farsz układamy na naleśnikach i gotowe.

Farsz do naleśników z kaszą gryczaną i jajkami - przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 saszetka kaszy gryczanej;
  • 2 jajka;
  • 200g pieczarek;
  • śmietana;
  • 1 cebula;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Gotujemy kaszę i jajka na twardo. Jaja rozdrabniamy w miseczce i mieszamy z kaszą.

2. Cebulę kroimy i szklimy na patelni z drobno pokrojonymi pieczarkami. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

3. Dodajemy śmietanę i cukier, jeszcze raz wszystko razem mieszamy. Farsz nakładamy na naleśniki. Gotowe.

Smacznego!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru