Dzień włoskiego placka

Czy jest ktoś, kto nie wie, czym jest i smakuje pizza? We wtorek, 9 lutego, to typowo włoskie, ale lubiane i rozpoznawane na całym świecie danie obchodzi swoje święto.

Obraz

/ 11Dzień pizzy

Obraz
© AFP

Międzynarodowy Dzień Pizzy nie jest jeszcze hucznie obchodzonym świętem. Szkoda. Daje bowiem możliwość bezkarnego skosztowania tego pysznego dania nawet tym, którzy na co dzień przestrzegają ścisłej diety.

/ 11Już w epoce kamienia

Obraz
© AFP

Ciasto chlebowe, podobne do tego, jakie używane jest do wyrobu pizzy, było wypiekane już w neolicie. W starożytności pojawiły się pierwsze zapisy o dodatkach wzbogacających jego smak. Okrągłe, płaskie placki skrapiano m.in. oliwą z oliwek i posypywano ziołami. Jednak pizza jako taka zaistniała dopiero w XIX w.

/ 11Danie biedaków

Obraz
© AFP

W Neapolu była typową potrawą biedoty i chłopów. Gospodynie, przygotowując posiłek dla swej rodziny, mieszały mąkę z wodą, formowały okrągły placek i zapiekły go w piecu. Stąd właśnie wzięła się pierwotna nazwa tej potrawy - picea (placek z wody i mąki). To proste danie szybko jednak zyskało uznanie także zamożnych osób.

/ 11Jak powstała Margherita?

Obraz
© AFP

W 1889 roku pizzy spróbowała królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka, która razem z mężem Humbertem I zwiedzała swoje włości. Tak jej posmakowała, że na swoim dworze zatrudniła kucharza, który miał przygotować pizzę specjalnie dla niej. Tak powstała Margherita w skład której wchodziły składniki w kolorach włoskiej flagi: zielona bazylia, biała mozzarella i czerwone pomidory.

/ 11Ślubne danie królewskiej pary

Obraz
© AFP

Wówczas właśnie pizza uzyskała swój ostateczny i aktualny kształt. Potrawa szybko stała się bardzo modna. Zaczęto sprzedawać ją w przeróżnych wersjach, na terenie wielu miast całego świata. W Polsce włoski przysmak pierwszy raz pojawił się w XVI w. na dworze królewskim Sforzów podczas wieczerzy weselnej Królowej Bony z Królem Polski Zygmuntem Starym. Placek wzbogacony został sosem pomidorowym, ziołami, dodatkami mięsnymi i warzywnymi.

/ 113 mm grubości

Obraz
© AFP

Do najpopularniejszych pizz włoskich zalicza się oczywiście Neapolitana. Jej ciasto robione jest z włoskiej mąki pszennej, drożdży neapolitańskich, soli i wody. Spód pizzy jest przygotowany ręcznie i nie może mieć więcej niż 3 mm grubości.

/ 11Dwie wersje

Obraz
© AFP

Pieczenie trwa góra dwie minuty i odbywa się w piecu opalanym drewnem, w temperaturze około 490 st. C. Pizza Neapolitana może być przygotowywana w dwóch wersjach: marinara (pomidory, czosnek, oliwa, oregano lub bazylia) i margherita (pomidory, mozzarella i oregano lub bazylia).

/ 11Szereg zasad

Obraz
© AFP

Włosi tak bardzo dbają o swoje dobro narodowe, że postanowili opracować szereg zasad, które obowiązują dla pizzy neapolitańskiej. Tylko jeśli zostaną spełnione będzie ona godna swojej nazwy. Przewodnik idealnej pizzy zawiera nie tylko opis jej kształtu i zasad wyrabiania oraz wypiekania, ale także głębokość, zawartość, a nawet sposób polewania oliwą z oliwek.

/ 11Robienie pizzy to sztuka

Obraz
© AFP

Po co spisano takie zasady? Zasadniczym celem opisanych zasad jest ochrona i promocja tradycji. Wielu Włochów uważa, że przygotowanie pizzy to sztuka, która została wypracowana na przestrzeni setek lat.

10 / 11405 metrów długości

Obraz
© sxc.hu

Najdłuższa pizza na świecie miała ponad 405 metrów. Upieczono ją w mieście Massa w Toskanii. Wypiek był długi, ale miał zaledwie 40 cm szerokości. Miejscowa pizzeria, która podjęła się ustanowienia tego rekordu, specjalizuje się w sprzedaży pizzy "na metry". Margheritę upieczono w specjalnie zbudowanym piecu-tunelu, który ustawiono na jednej z ulic. Ze względu na higienę władze sanitarne zabroniły jej zjedzenia.

11 / 114500 kg mąki

Obraz
© sxc.hu

Największa na świecie okrągła pizza wpisana do księgi rekordów Guinessa została upieczona w Norwood w Republice Południowej Afryki. Było to 8 grudnia 1990 roku. Jej średnica wyniosła 37,4 metra, a do pieczenia ciasta zużyto aż 4500 kg mąki.

Największą pizzę prostokątną upieczono w USA, w 2005 roku. Miała 39,3 metra długości i 30 metrów szerokości. Została podzielona na 50.000 kawałków i rozdana mieszkańcom 5 tysięcznego miasteczka.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja