Drożdżowe rogale
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200 ml letniego mleka
- 30g świeżych drożdży
- 2 jajka, żółtka oddzielone od białek
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g roztopionego masła
- pół łyżeczki soli
1. Rozetrzyj drożdże z łyżką cukru i mlekiem. Odstaw na 20-30 minut, poczekaj aż rozczyn zacznie 'pracować' (widoczne bąbelki na powierzchni).
2. Mąkę wymieszaj z resztą cukru i solą. Dodaj rozczyn drożdżowy oraz oddzielone żółtka jaj (białka zostaw na później). Wymieszaj ciasto (najlepiej za pomocą noża) i dodaj połowę masła (50 g). Wyrabiaj ciasto rękoma na wysypanej mąką stolnicy przez ok. 10 minut (aż ciasto będzie elastyczne i miękkie w dotyku). Przykryj czystą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na 1 - 2 godziny, do urośnięcia.
3. Gdy ciasto wyrośnie odgazuj je uderzając w nie pięścią. Przełóż na stolnicę i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 1 cm.
Pokrój ciasto w trójkąty i zwijaj w rogaliki. 4. Wierzch rogalików smaruj rozbełtanym białkiem. Piecz w 180 stopniach przez około 35 minut, aż rogaliki ładnie się zarumienią.
Przepis dodał użytkownik wwarhol
Podziel się opinią
Komentarze