Domowe jagodzianki
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- Ciasto:
- 500 g mąki uniwersalnej lub tortowej
- 50 g świeżych drożdży (w temperaturze pokojowej)
- szczypta soli
- 4 duże żółtka + 1 jajko
- 100 g drobnego cukru
- 4 łyżeczki domowego cukru waniliowego
- 125 ml ciepłego mleka
- 100 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
- Dodatkowo:
- 300 g jagód
- 3 łyżki cukru
- jajko + łyżka mleka do smarowania
- cukier puder do posypania
Drożdże połączyć z mlekiem, łyżeczką cukru i 2 łyżeczkami mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić, aby zaczęły "pracować". Mąkę przesiać do dużego naczynia, połączyć z drożdżami i solą. Na puszystą pasę ubić żółtka i jajko wraz cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do mąki i dokładnie wymieszać. Dolać również drożdże oraz masło, wymieszać i zacząć wyrabiać. Gotowe ciasto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę, najlepiej w ciepłe miejsce.
Blat lub stolnicę oprószyć odrobiną mąki, wyrabiać ciasto, a następnie odrywać ok. 16 kawałków na bułeczki. Uformować z nich kulki i zostawić na kwadrans, a następnie na środek każdej nakładać łyżkę jagód wymieszanych z cukrem. Zlepić i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (złączeniem do dołu). Odstawić do wyrośnięcia na 35 minut. Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
Przed włożeniem do pieca jagodzianki posmarować rozmąconym jajkiem z mlekiem. Piec ok. 15 minut, aż nabiorą złotego koloru. Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze