Trwa ładowanie...
d1vz3s3
21-08-2015 08:27

Domowe jagodzianki

Przepis
3.7
(30 głosów)
Oceń:
d1vz3s3
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Składniki
  • Ciasto:
  • 500 g mąki uniwersalnej lub tortowej
  • 50 g świeżych drożdży (w temperaturze pokojowej)
  • szczypta soli
  • 4 duże żółtka + 1 jajko
  • 100 g drobnego cukru
  • 4 łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 100 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
    • Dodatkowo:
  • 300 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • jajko + łyżka mleka do smarowania
  • cukier puder do posypania
Przepis

Drożdże połączyć z mlekiem, łyżeczką cukru i 2 łyżeczkami mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić, aby zaczęły "pracować". Mąkę przesiać do dużego naczynia, połączyć z drożdżami i solą. Na puszystą pasę ubić żółtka i jajko wraz cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do mąki i dokładnie wymieszać. Dolać również drożdże oraz masło, wymieszać i zacząć wyrabiać. Gotowe ciasto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę, najlepiej w ciepłe miejsce.

Blat lub stolnicę oprószyć odrobiną mąki, wyrabiać ciasto, a następnie odrywać ok. 16 kawałków na bułeczki. Uformować z nich kulki i zostawić na kwadrans, a następnie na środek każdej nakładać łyżkę jagód wymieszanych z cukrem. Zlepić i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (złączeniem do dołu). Odstawić do wyrośnięcia na 35 minut. Piekarnik nastawić na 180 stopni C.

Przed włożeniem do pieca jagodzianki posmarować rozmąconym jajkiem z mlekiem. Piec ok. 15 minut, aż nabiorą złotego koloru. Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.

Domowe jagodzianki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1vz3s3
d1vz3s3
d1vz3s3
d1vz3s3
Więcej tematów
d1vz3s3