- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- Ciasto:
- 500 g mąki uniwersalnej lub tortowej
- 50 g świeżych drożdży (w temperaturze pokojowej)
- szczypta soli
- 4 duże żółtka + 1 jajko
- 100 g drobnego cukru
- 4 łyżeczki domowego cukru waniliowego
- 125 ml ciepłego mleka
- 100 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
- Dodatkowo:
- 300 g jagód
- 3 łyżki cukru
- jajko + łyżka mleka do smarowania
- cukier puder do posypania
Przepis
Drożdże połączyć z mlekiem, łyżeczką cukru i 2 łyżeczkami mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić, aby zaczęły "pracować". Mąkę przesiać do dużego naczynia, połączyć z drożdżami i solą. Na puszystą pasę ubić żółtka i jajko wraz cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do mąki i dokładnie wymieszać. Dolać również drożdże oraz masło, wymieszać i zacząć wyrabiać. Gotowe ciasto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę, najlepiej w ciepłe miejsce.
Przepis
Blat lub stolnicę oprószyć odrobiną mąki, wyrabiać ciasto, a następnie odrywać ok. 16 kawałków na bułeczki. Uformować z nich kulki i zostawić na kwadrans, a następnie na środek każdej nakładać łyżkę jagód wymieszanych z cukrem. Zlepić i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (złączeniem do dołu). Odstawić do wyrośnięcia na 35 minut. Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
Przepis
Przed włożeniem do pieca jagodzianki posmarować rozmąconym jajkiem z mlekiem. Piec ok. 15 minut, aż nabiorą złotego koloru. Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.