Składniki
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
 - 200 g mięsa mielonego wieprzowego
 - 20 sztuk liści winogron
 - 50 g ryżu
 - 1 cebula
 - sok z jednej cytryny
 - jogurt naturalny
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 łyżeczka majeranku
 - sól i pieprz do smaku
 
Przepis
Cebulę pokrój w drobną kostkę i połącz z mielonym mięsem. Dodaj ryż, przyprawy oraz sok z cytryny. Składniki wyrób na jednolitą masę.
Przepis
Liście winogron sparz krótko we wrzącej, lekko osolonej wodzie, następnie przelej zimną wodą.
Przepis
Rozłóż każdy listek na desce i nałóż łyżeczką przygotowany farsz. Liście zawiń po bokach, a następnie zwiń, jak tradycyjne polskie gołąbki. Staraj się, aby roladki nie były zbyt dużych rozmiarów.
Przepis
Winogronowe gołąbki ułóż w garnku, zalej 500 ml wody. Garnek przykryj talerzem tak, aby gołąbki nie wypływały do góry. Całość duś na małym ogniu, pod przykryciem przez około 45 minut. Jogurt wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem, dodaj świeżego pieprzu. Gotowe Dolmy podawaj z czosnkowym dipem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl