Dietetyczne kłamstwa

O zasadach zdrowego żywienia mówi się dużo.

Obraz

/ 97 dietetycznych kłamstw

Obraz
© archiwum

O zasadach zdrowego żywienia mówi się dużo. Tak dużo, że część tych informacji zwyczajnie mija się z prawdą. Pora obalić najpopularniejsze mity.

/ 9Herbata sprzyja utracie wagi

Obraz
© archiwum

Na pewno nie raz słyszałeś, że herbata sprzyja chudnięciu, ale taka informacja to naprawdę bardzo duże uogólnienie. Na efekt diety wpływają bowiem tylko dwa rodzaje ? zielona i czerwona. Spore przekłamanie jest też w przekonaniu, że woda odchudza. Nie może mieć takich właściwości, bo przecież nie zawiera kalorii. Prawdą jest jednak, że tłumi uczucie głodu i pozwala pozbyć się toksyn z organizmu. Dlatego należy wypijać jej około 1,5 l dziennie.

/ 9Ziemniaki tuczą

Obraz
© archiwum

Wbrew powszechnym opiniom ziemniaki nie tuczą. Są bardzo zdrowe, a do tego w 100 gramach jest mniej niż 90 kcal. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób zostaną przygotowane. W wersji smażonej na głębokim tłuszczy, np. jako frytki, mają ok. 300 kcal. Istotny jest też dodatek do ziemniaków, czyli wszelkiego typu sosy i mięsa. Nie tuczą też zupy. Pod warunkiem, że nie będą gotowane na tłustym mięsie i obficie zagęszczane zasmażką lub śmietaną (wystarczy naturalny jogurt).

/ 9Ryby są lepsze od mięsa

Obraz
© archiwum

Istnieje przekonanie, że ryby są lepsze od mięsa. Słusznie, ale nie wszystkie. Łosoś i makrela zawierają dużą ilość tłuszczu, choć trzeba przyznać, że są bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Prawdziwa nie jest także teoria zakładająca, że drób jest chudym mięsem. Wszystko zależy bowiem od sposobu jego przygotowania. Przykładowo indyk gotowany na parze to mniej jak 200 kcal. Natomiast kurczak smażony i zjedzony ze skórką to już prawdziwa bomba kaloryczna.

/ 9Margaryna tuczy mniej

Obraz
© archiwum

Margaryna wcale nie jest mniej tucząca niż masło. Tak naprawdę, jedno i drugie zawiera różne rodzaje tłuszczu i ma dużą wartość kaloryczną. Skoro już o smarowidłach do pieczywa mowa, to warto wspomnieć o pieczywie. Biały chleb wcale nie jest bardziej kaloryczny od ciemnego. Różnice w kaloriach są naprawdę niewielkie (żytni jasny ma ok. 240 kcal, a żytni razowy ? 220 kcal). Faktem jest jednak, że pieczywo ciemne jest zdrowsze. Zawiera więcej włókien i magnezu.

/ 9Owoce nie są tuczące

Obraz
© archiwum

Owoców, wbrew powszechnie panującemu przekonaniu, nie można jeść bez ograniczeń. W ilościach większych niż 2-3 sztuki dziennie mogą powodować tycie. Powodem jest duża zawartość cukrów prostych. Niekontrolowane jedzenie owoców prowadzi do tycia. Mylnie sądzi się także, że ananas pochłania tłuszcze. Tymczasem zawiera on enzym, który przyspiesza trawienie niektórych tłuszczów, ale nie ma działania odchudzającego.

/ 9Opuszczanie posiłków pomaga schudnąć

Obraz
© Jupiterimages.com

Czy dobrym sposobem na schudnięcie jest opuszczanie posiłków? Specjaliście mówią, że nie. W rzeczywistości drastyczne zmniejszanie kaloryczności jedzonych potraw sprzyja magazynowaniu dostarczonych pokarmów i większemu apetytowi. Do tego omijanie posiłków to pozbawienie naszego organizmu porcji witamin, białka i minerałów. Dlatego dietetycy zalecają jedzenie częstych i mniejszych porcji.

/ 9Kluski i ryż tuczą

Obraz
© archiwum

Wiele osób myśli, że jest inaczej, ponieważ w bardzo krótkim czasie dają długotrwałe uczucie sytości. Warto się jednak pilnować, by po ugotowaniu nie zjadać więcej, jak 150 g dziennie. Nie utyjemy też od makaronu jedzonego w rozsądnych ilościach. Podobnie jak w przypadku ziemniaków ? tłuszcze i sosy nie są wskazane. Podobnie jak ser.

/ 9Liczenie kalorii pomaga

Obraz
© archiwum

Sposobem na utratę wagi nie jest też liczenie kalorii. Zdecydowanie lepiej jest skupić się na wielkości zjadanych porcji i odpowiednim zbilansowaniu posiłku. Mylą się ci, którzy myślą, że dzięki ćwiczeniom zmieniają tłuszcz w mięśnie. To niemożliwe, ponieważ zbudowane są z zupełnie innych komórek. Naprawdę ćwiczenia powodują spalanie tłuszczu i przyczyniają się do poprawy umięśnienia.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości