Dieta na zdrowe nerki
Nerki są filtrem naszego organizmu. Kiedy pracują prawidłowo, organizm unika zatrucia i zakwaszenia, a poziom wody i jonów jest właściwy i wyrównany. Sprawdźmy, co jeść, czego unikać, a z czego zupełnie zrezygnować, by były zdrowe.
Filtr naszego organizmu
Filtrują krew, usuwają produkty przemiany materii, utrzymują równowagę elektrolitową i regulują gospodarkę hormonalną. Nerki są niezwykle ważnym narządem. Gdy pracują prawidłowo, chronią organizm przed zatruciem i zakwaszaniem. Sprawdźmy, co jeść, a czego unikać, by były zdrowe.
Jednym z najistotniejszych zadań jest ograniczenie soli. To ważne, bo Polacy spożywają ją na potęgę. Znaczna ilość soli sprzyja nadciśnieniu i obrzękom, wpływa również na wzrost wydalania wapnia z moczem, zwiększa ryzyko wystąpienia udaru mózgu, niewydolności serca i kamicy nerkowej. Niestety nie wystarczy tylko odstawienie solniczki. Dodatek ten kryje się bowiem w wielu gotowych produktach. Najwięcej soli zawierają m.in.: żywność w puszkach, produkty wędzone oraz kwaszone, trwałe wędliny, mieszanki przyprawowe, słone pieczywo, sery żółte i topione.
Uważaj na mięso
Chociaż nasz jadłospis jest coraz bardziej urozmaicony, nadal wielu Polaków nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa. Pamiętajmy jednak, że nadmiar białka (obecnego przede wszystkim w mięsie, wędlinach, serach i jajach), nasila proces jego filtracji, który może prowadzić do uszkodzenia nerek i nagromadzenia we krwi niepożądanych substancji toksycznych: mocznika, kreatyniny oraz związków purynowych. Badania dowodzą także, że u osób jedzących dużo mięsa trzykrotnie wzrasta ryzyko wystąpienia kamicy.
Pamiętaj o wodzie
Szczególnie ważne dla zachowania zdrowia nerek są płyny. Zwłaszcza woda, która ułatwia usuwanie substancji toksycznych z krwi i organizmu. Nie "przepłukujmy" jednak ogranizmu wodą źródlaną, lepiej wybierzmy mineralną, w której znajdziemy cenne pierwiastki. Rozcieńczanie moczu ułatwia wydalanie nadmiaru szczawianów i wapnia, co zapobiega łączeniu się i krystalizowaniu tych związków. Wodę powinno się pić samą lub z dodatkiem soku jabłkowego. Herbata, czekolada, słodkie napoje czy soki powodują dodatkowe zakwaszenie moczu, tworząc warunki do powstawania kamieni.
Ważny błonnik
Dieta bogata w błonnik z warzyw także będzie chronić nerki przed odkładaniem się kamieni. Pamiętajmy otrębach zbożowych, naturalnych płatkach, kaszy czy pieczywie pełnoziarnistym. Dodatkowo owoce i warzywa wykazują bardzo korzystne działanie, ponieważ odkwaszają organizm.
Dieta wegetariańska
Dzięki wprowadzeniu do menu diety wegetariańskiej organizm usuwa zbędny, toksyczny fosfor. Do takich wniosków doszli naukowcy z Indiana University School of Medicine i Roudebush Veterans Affairs Medical Center. Samodzielne oddzielenie fosforu z diety wcale nie jest takie proste. Znajduje się on w wielu produktach składających się na dietę białkową. Osoby zmagające się z chorobami nerek, chcąc odpowiednio zadbać o swoje ciało, muszą ograniczyć spożycie fosforu.
Gdy nerki chorują
W przypadku osób mających problemy z nerkami, np. skłonność do kamicy nerkowej, nie wystarczy tylko ograniczenie soli, nawadnianie organizmu i pilnowanie, by nie przesadzać z ilością białka. W zależności od rodzaju kamicy, chorzy powinni wyeliminować lub mocno ograniczyć także inne produkty.
Przy kamicy szczawianowej należy unikać przede wszystkim czekolady, kakao, szczawiu, szpinaku, rabarbaru, botwiny, cytryny, agrestu, suszonych śliwek i fig, rzepy, nasion roślin strączkowych, mocnej herbaty, kawy i ostrych przypraw (nawet pieprzu).
Z kolei chorzy na kamicę moczanową powinni ograniczyć lub wyeliminować z diety podroby (wątroba, nerki, mózg i serca), sardynki, czekoladę, kakao, mocną herbatę i kawę, wieprzowinę, baraninę, śledzie, kawior oraz orzechy. Natomiast w przypadku kamicy fosforanowej unikać należy: serów, roślin strączkowych i ich nasion, a także alkalicznych wód mineralnych.