Dieta na zdrowe nerki
Filtr naszego organizmu
Nerki są filtrem naszego organizmu. Kiedy pracują prawidłowo, organizm unika zatrucia i zakwaszenia, a poziom wody i jonów jest właściwy i wyrównany. Sprawdźmy, co jeść, czego unikać, a z czego zupełnie zrezygnować, by były zdrowe.
Filtrują krew, usuwają produkty przemiany materii, utrzymują równowagę elektrolitową i regulują gospodarkę hormonalną. Nerki są niezwykle ważnym narządem. Gdy pracują prawidłowo, chronią organizm przed zatruciem i zakwaszaniem. Sprawdźmy, co jeść, a czego unikać, by były zdrowe.
Odstaw solniczkę
Jednym z najistotniejszych zadań jest ograniczenie soli. To ważne, bo Polacy spożywają ją na potęgę. Znaczna ilość soli sprzyja nadciśnieniu i obrzękom, wpływa również na wzrost wydalania wapnia z moczem, zwiększa ryzyko wystąpienia udaru mózgu, niewydolności serca i kamicy nerkowej. Niestety nie wystarczy tylko odstawienie solniczki. Dodatek ten kryje się bowiem w wielu gotowych produktach. Najwięcej soli zawierają m.in.: żywność w puszkach, produkty wędzone oraz kwaszone, trwałe wędliny, mieszanki przyprawowe, słone pieczywo, sery żółte i topione.