- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 opakowania homogenizowanego serka waniliowego
- 400 ml śmietany 30%
- 120 g borówek amerykańskich
- 80 g cukru
- pół paczki ciasteczek maślanych
- 4 gałki lodów waniliowych lub śmietankowych
- 2 gałązki mięty
Przepis
Borówki myjemy. 1/3 odkładamy na bok, a resztę wrzucamy do rondelka i lekko zgniatamy widelcem, wlewamy 2 łyżki wody, wsypujemy 40 g cukru i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Po ugotowaniu miksujemy i odkładamy na bok do ostygnięcia. Na dno dużych pucharków wkruszamy maślane ciasteczka. Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodając pozostałe 40 g cukru. Połowę ubitej śmietany odkładamy na bok, a do drugiej połowy dodajemy serki homogenizowane.
Przepis
Do pucharków wlewamy masę serową, polewamy ją sosem borówkowym, dodajemy po dwie gałki lodów i całość przykrywamy bitą śmietaną. Dekorujemy borówkami i gałązkami mięty.
Borówka amerykańska to owoc, który - w przeciwieństwie do innych owoców jagodowych - jest dostępny w większych sklepach przez cały rok. Borówka to także owoc pożyteczny - dbający o nasze oczy. Jedzenie borówek chroni siatkówkę oka przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki i światło słoneczne.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl