Danie meksykańskie
- SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- ?cebula
- ?40 dag mieszanego mięsa mielonego
- ?czerwona papryka
- ?po puszce fasoli czerwonej, zielonej fasolki i kukurydzy
- ?olej
- ?2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ?1/2 łyżeczki suszonej ostrej papryki
- ?4 łyżki startego żółtego sera
- ?sól
- ?pieprz
Przygotowanie: 25 min
Porcja: 300 kcal
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
?cebula
?40 dag mieszanego mięsa mielonego
?czerwona papryka
?po puszce fasoli czerwonej, zielonej fasolki i kukurydzy
?olej
?2 łyżki koncentratu pomidorowego
?1/2 łyżeczki suszonej ostrej papryki
?4 łyżki startego żółtego sera
?sól
?pieprz
Cebulę obierz, posiekaj, zesmaż na oleju. Dodaj mięso, smaż 5 min, często mieszając. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, smaż jeszcze 5 min. Wrzuć osączone z zalewy fasolę, kukurydzę i zieloną fasolkę. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym, przypraw pikantnie solą, pieprzem i papryką (możesz też podlać odrobiną wody lub bulionu). Przykryj i duś ok. 10 min. Podawaj z zieleniną i pieczywem posypane tartym żółtym serem.
To danie doskonale sprawdza się jako sos do makaronu. Możesz także podawać je jako farsz do naleśników lub warzyw czy sos do placków ziemniaczanych.
Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka
Podziel się opinią
Komentarze