Trwa ładowanie...
d2isyz5
d2isyz5
x-news/Uwaga TVN

Wyrośnięte, pulchne i proste. Racuszki według przedwojennej receptury

Przepis

Pulchne, smaczne i bardzo proste do przygotowania. Domowe racuchy kojarzą nam się z leniwym śniadaniem albo podwieczorkiem u babci. W cyklu "Sentymentalny wtorek" proponujemy przepis na klasyk wśród placuszków wg receptury z 1895 roku, który odświeżyła autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

3.3
(116 głosów)
Oceń:
d2isyz5
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Wyrośnięte, pulchne i proste. Racuszki według przedwojennej receptury
www.przepisytradycyjne.pl
Wyrośnięte, pulchne i proste. Racuszki według przedwojennej receptury
Składniki
  • 200 ml mleka
  • olej do smażenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 żółtko
  • 25 g drożdży
  • 250 g przesianej mąki
Przepis

Do miski dodaję mąkę i "rzeźbię" w niej dołek. W ciepłym mleku rozpuszczam świeże drożdże. Do mąki wlewam drożdże z mlekiem, dodaję żółtko, masło i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszam za pomocą drewnianej łyżki. Zostawiam ciasto na 20 minut. W tym czasie podwoi ono swoją objętość. Na patelni rozgrzewam olej. Drewnianą łyżką wykładam porcje racuchów. Za każdym razem maczam łyżkę w wodzie, dzięki czemu ciasto nie przykleja się do łyżki i ładnie opada na patelnię. Racuchy smażę z każdej strony 3-4 minuty. Pilnuję, żeby krawędzie się nie przypalały.

Oryginalny przepis z "Kucharza Warszawskiego" z 1895 roku:
"Kwartę mąki rozrobić szklanką mleka, dodał 2 łuty drożdży, wbić 4 żółtka, włożyć łyżkę świeżego masła, wyrobić wszystko warząchwią, dodać trochę soli, a skoro podrośnie brać łyżką ciasto i kłaść na rozpalony na patelni szmalec lub masło. Na półmisku posypują się cukrem".

Zobacz także: naleśniki wg przepisu z 1871 roku

d2isyz5
Wyrośnięte, pulchne i proste. Racuszki według przedwojennej receptury
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

189
16
Share
d2isyz5
d2isyz5

d2isyz5
d2isyz5
d2isyz5