WAŻNE
TERAZ

Sondaż o rządach Tuska. Polacy wydali werdykt

Wyrośnięte, pulchne i proste. Racuszki według przedwojennej receptury

Pulchne, smaczne i bardzo proste do przygotowania. Domowe racuchy kojarzą nam się z leniwym śniadaniem albo podwieczorkiem u babci. W cyklu "Sentymentalny wtorek" proponujemy przepis na klasyk wśród placuszków wg receptury z 1895 roku, który odświeżyła autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

Wyrośnięte, pulchne i proste. Racuszki według przedwojennej recepturyWyrośnięte, pulchne i proste. Racuszki według przedwojennej receptury
oprac. Magda Pomorska

Składniki

  • 200 ml mleka
  • olej do smażenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 żółtko
  • 25 g drożdży
  • 250 g przesianej mąki

Przepis

Do miski dodaję mąkę i "rzeźbię" w niej dołek. W ciepłym mleku rozpuszczam świeże drożdże. Do mąki wlewam drożdże z mlekiem, dodaję żółtko, masło i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszam za pomocą drewnianej łyżki. Zostawiam ciasto na 20 minut. W tym czasie podwoi ono swoją objętość. Na patelni rozgrzewam olej. Drewnianą łyżką wykładam porcje racuchów. Za każdym razem maczam łyżkę w wodzie, dzięki czemu ciasto nie przykleja się do łyżki i ładnie opada na patelnię. Racuchy smażę z każdej strony 3-4 minuty. Pilnuję, żeby krawędzie się nie przypalały.

Przepis

Oryginalny przepis z "Kucharza Warszawskiego" z 1895 roku:
"Kwartę mąki rozrobić szklanką mleka, dodał 2 łuty drożdży, wbić 4 żółtka, włożyć łyżkę świeżego masła, wyrobić wszystko warząchwią, dodać trochę soli, a skoro podrośnie brać łyżką ciasto i kłaść na rozpalony na patelni szmalec lub masło. Na półmisku posypują się cukrem".

Przepis

Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯