Wyrośnięte, pulchne i proste. Racuszki według przedwojennej receptury

Pulchne, smaczne i bardzo proste do przygotowania. Domowe racuchy kojarzą nam się z leniwym śniadaniem albo podwieczorkiem u babci. W cyklu "Sentymentalny wtorek" proponujemy przepis na klasyk wśród placuszków wg receptury z 1895 roku, który odświeżyła autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

Wyrośnięte, pulchne i proste. Racuszki według przedwojennej recepturyWyrośnięte, pulchne i proste. Racuszki według przedwojennej receptury
oprac. Magda Pomorska

Składniki

  • 200 ml mleka
  • olej do smażenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 żółtko
  • 25 g drożdży
  • 250 g przesianej mąki

Przepis

Do miski dodaję mąkę i "rzeźbię" w niej dołek. W ciepłym mleku rozpuszczam świeże drożdże. Do mąki wlewam drożdże z mlekiem, dodaję żółtko, masło i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszam za pomocą drewnianej łyżki. Zostawiam ciasto na 20 minut. W tym czasie podwoi ono swoją objętość. Na patelni rozgrzewam olej. Drewnianą łyżką wykładam porcje racuchów. Za każdym razem maczam łyżkę w wodzie, dzięki czemu ciasto nie przykleja się do łyżki i ładnie opada na patelnię. Racuchy smażę z każdej strony 3-4 minuty. Pilnuję, żeby krawędzie się nie przypalały.

Przepis

Oryginalny przepis z "Kucharza Warszawskiego" z 1895 roku:
"Kwartę mąki rozrobić szklanką mleka, dodał 2 łuty drożdży, wbić 4 żółtka, włożyć łyżkę świeżego masła, wyrobić wszystko warząchwią, dodać trochę soli, a skoro podrośnie brać łyżką ciasto i kłaść na rozpalony na patelni szmalec lub masło. Na półmisku posypują się cukrem".

Przepis

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę