Czym zastąpić ser żółty?

Moja 11-letnia córka ma alergię na świeże mleko, natomiast może jeść sery. Ponieważ uwielbia żółty ser, je do 10 plasterków dziennie. Czy to zdrowo? Czym go zastąpić?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Bardzo dobrze, że zainteresowała się Pani tym problemem. Ser żółty ma wiele zalet (znaczna zawartość wapnia, witaminy A, witaminy B12)
, ale nie jest też pozbawiony wad, o których należy bezwzględnie pamiętać:

- zawiera sporo cholesterolu – około 70- 0 mg na 100 g produktu,

- charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu,

- jest dobrym źródłem sodu, który należy ograniczać, zwłaszcza w diecie dzieci.

Każdy z tych składników jest w odpowiedniej ilości niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ich nadmiar w diecie może przyczynić się jednak do wystąpienia wielu chorób, zwłaszcza układu krążenia, a także zwiększyć ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości. Należy uważać na obecność tych składników przede wszystkim w diecie dzieci. Proponuję ograniczyć spożywanie serów żółtych u córki do 2-3 razy w tygodniu po 2-3 plasterki. Nie napisała Pani, jaki dokładnie rodzaj alergii ma córka, proponuję jednak zachęcić ją do spożywania zamiast mleka sera białego, a także produktów mlecznych fermentowanych. Może Pani produkty te wprowadzać początkowo w małych ilościach i obserwować reakcje organizmu.

Powodzenia.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości