Czym zastąpić ser żółty?
Moja 11-letnia córka ma alergię na świeże mleko, natomiast może jeść sery. Ponieważ uwielbia żółty ser, je do 10 plasterków dziennie. Czy to zdrowo? Czym go zastąpić?
Bardzo dobrze, że zainteresowała się Pani tym problemem. Ser żółty ma wiele zalet (znaczna zawartość wapnia, witaminy A, witaminy B12)
, ale nie jest też pozbawiony wad, o których należy bezwzględnie pamiętać:
- zawiera sporo cholesterolu – około 70- 0 mg na 100 g produktu,
- charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu,
- jest dobrym źródłem sodu, który należy ograniczać, zwłaszcza w diecie dzieci.
Każdy z tych składników jest w odpowiedniej ilości niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ich nadmiar w diecie może przyczynić się jednak do wystąpienia wielu chorób, zwłaszcza układu krążenia, a także zwiększyć ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości. Należy uważać na obecność tych składników przede wszystkim w diecie dzieci. Proponuję ograniczyć spożywanie serów żółtych u córki do 2-3 razy w tygodniu po 2-3 plasterki. Nie napisała Pani, jaki dokładnie rodzaj alergii ma córka, proponuję jednak zachęcić ją do spożywania zamiast mleka sera białego, a także produktów mlecznych fermentowanych. Może Pani produkty te wprowadzać początkowo w małych ilościach i obserwować reakcje organizmu.
Powodzenia.