Czosnek w oliwie
- 4 główki czosnku
- 0,75 l oliwy
- 5 listków laurowych
- 8 gałązek tymianku
- 1,5 łyżki pieprzu najlepiej świeżo zmielonego
Ząbki czosnku rozdzielamy ale nie obieramy ich z osłonek. Wkładamy je do garnka i zalewamy oliwą. Dodajemy liście laurowe, tymianek i pieprz. Garnek ustawiamy naśrednim ogniu i podgrzewamy 20 minut. Należy uważać aby nie zagotować oliwy. Oliwa musi by gorąca ale nie dopuścić do jej zagotowania. Odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia. Przekładamy do słoików. Marynowany czosnek jest idealny do mięs, tostów, ryb. Czosnek taki trzeba przechowywać w lodówce. Przydatność do spożycia około miesiąca
Przepis dodał użytkownik kuchmajster
Podziel się opinią
Komentarze