- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 1 szklankę cukru pudru + 2 łyżki do obtoczenia
- 200 g kruchych ciasteczek
- 90 g stopionego masła
- 3 żółtka
- 4 łyżki gorzkiego kakao
Przepis
W misce połączyć żółtka i cukier puder, a następnie dodać kakao i dokładnie wymieszać. Następnie wlać rozpuszczone i przestudzone masło, całość jeszcze raz wymieszać na gładką masę.
Przepis
W osobnej misce pokruszyć ciasteczka, a następnie dodać je do masy czekoladowej. Delikatnie wymieszać, a następnie (najlepiej w rękawiczkach jednorazowych) uformować wałek przypominający swoim kształtem prawdziwe salami. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do zamrażalnika na całą noc.
Przepis
Przed podaniem obtoczyć w cukrze pudrze i pokroić ostrym nożem na grubsze plastry.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl