Czekoladowa babka
- Ciasto :
- 25 dag mąki
- 6 żółtek
- 1 białko
- 6 łyżek cukru
- 4 dag świeżych drożdży
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki kakao
- 3/4 szklanki mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- Polewa :
- 60 ml mleka
- 11 dag cukru
- 6 dag pełnego mleka w proszku
- 3 dag kakao
- 1 łyżka masła
1 . Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i 1/2 łyżeczki cukru . Odstawiamy . Żółtka ubijamy z resztą cukru w kąpieli wodnej na puszystą masę . Studzimy . Dodajemy roztopioną i nieco wystudzoną czekoladę , kakao i cukier waniliowy . Mieszamy z rozczynem i mąką . Wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce , aż podwoi objętość .2 . Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką małej formy z kominem . Pieczemy około 55 minut w temperaturze 170 stopni C . Studzimy . 3 . Przygotowujemy polewę : do mleka wsypujemy cukier i gotujemy gęsty syrop . Lekko studzimy i mieszamy z kakaooraz mlekiem w proszku . Mieszając , ponownie doprowadzamy do wrzenia . Zdejmujemy z ognia . Mieszamy z masłem i polewamy babkę .
Przepis dodał użytkownik wiwona42
Podziel się opinią
Komentarze