Trwa ładowanie...
d3tvsmc
d3tvsmc

Czekoladowa babka

Przepis
4.5
(4 głosy)
Oceń:
Zdjęcie
Składniki
  • Ciasto :
  • 25 dag mąki
  • 6 żółtek
  • 1 białko
  • 6 łyżek cukru
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Polewa :
  • 60 ml mleka
  • 11 dag cukru
  • 6 dag pełnego mleka w proszku
  • 3 dag kakao
  • 1 łyżka masła
Przepis

1 . Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i 1/2 łyżeczki cukru . Odstawiamy . Żółtka ubijamy z resztą cukru w kąpieli wodnej na puszystą masę . Studzimy . Dodajemy roztopioną i nieco wystudzoną czekoladę , kakao i cukier waniliowy . Mieszamy z rozczynem i mąką . Wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce , aż podwoi objętość .2 . Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką małej formy z kominem . Pieczemy około 55 minut w temperaturze 170 stopni C . Studzimy . 3 . Przygotowujemy polewę : do mleka wsypujemy cukier i gotujemy gęsty syrop . Lekko studzimy i mieszamy z kakaooraz mlekiem w proszku . Mieszając , ponownie doprowadzamy do wrzenia . Zdejmujemy z ognia . Mieszamy z masłem i polewamy babkę .

Przepis dodał użytkownik wiwona42

Podziel się opinią

Share
d3tvsmc
d3tvsmc
d3tvsmc
d3tvsmc