Czarna lista słodyczy

Każda porcja ciastek, batonów czy cukierków sprawia, że pożądamy słodkiego smaku jeszcze bardziej i tu zaczyna się błędne koło. Prezentujemy czarną listę deserów i słodyczy, od których lepiej trzymać się z daleka.

Obraz

/ 9Słodycze jak nagroda i "lekarstwo"

Obraz
© Thinkstock

Słodki smak towarzyszy nam od wczesnego dzieciństwa i przywołuje miłe wspomnienia. Niestety bardzo szybko można się od niego uzależnić. Początek złych nawyków żywieniowych można już zaobserwować u małych dzieci. Słodycze są nagrodą, pocieszeniem, a nawet "lekarstwem" na wszystkie troski i zmartwienia. Wyuczone nawyki przenosimy do życia dorosłego. O ile będąc dzieckiem mogliśmy liczyć na pewne ograniczenia i zakazy, jako dorośli możemy sobie pozwolić na degustację pełnego asortymentu niejednej cukierni. Prezentujemy czarną listę deserów i słodyczy, od których lepiej trzymać się z daleka.

Paulina Kłodzińska, dietetyk

Polecamy również:
Dlaczego lubimy słodycze? Dlaczego lubimy słodycze?

/ 9Jak cukierki zmieniają się w tłuszcz?

Obraz
© Thinksctock

Każda porcja słodyczy sprawia, że pożądamy tego smaku jeszcze bardziej. I tak zaczyna się błędne koło. Cukry proste zawarte w tych smakołykach bardzo szybko przenikają do krwi, podnoszą poziom glukozy, który następnie jest obniżany przez insulinę. Insulina z kolei obniża poziom glukozy i znowu czujemy się głodni. Nadmiar niewykorzystanego cukru organizm "przerabia" na tkankę tłuszczową, a to może prowadzić do nadwagi, otyłości i poważnych schorzeń metabolicznych. Dodatkowo zjadając nadmierną ilość słodyczy i deserów ograniczamy spożycie pełnowartościowych produktów. Ile już razy zdarzyło się wam zjeść batonika na śniadanie, a na obiad ciastko?

Polecamy również:
Dlaczego lubimy słodycze? Dlaczego lubimy słodycze?

/ 9Ciastko z kremem

Obraz
© Thinkstock

Ze wszystkich deserów za najmniej wartościowe uznałabym ciastka z kremem, które liczą od 450-600 kcal w 100g. Są nie tylko bombami kalorycznymi, ale dostarczają też dużych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Kombinacja cukrów prostych i tłuszczu to doskonałe źródło energii dla komórek tłuszczowych. Kolejnym minusem jest ich bardzo krótki termin przydatności do spożycia. Tego typu produkty mogą być źródłem poważnych zaburzeń trawiennych, a nawet zatruć salmonellą.

Polecamy również:
Dlaczego lubimy słodycze? Dlaczego lubimy słodycze?

/ 9Ciastko francuskie

Obraz
© Thinkstock

Ciastka francuskie produkuje się z mąki i tłuszczu w mniej więcej równych proporcjach. Bynajmniej nie z mąki pełnoziarnistej, więc najzdrowsze może się okazać nadzienie, często owocowe lub z białego sera twarogowego. W 100g ciasta francuskiego (w zależności od nadzienia) znajdziemy 10-26g tłuszczu i 36-70g węglowodanów prostych. Smakowite połączenie cholesterolu i podwyższonego poziomu cukru we krwi.

Polecamy również:
Dlaczego lubimy słodycze? Dlaczego lubimy słodycze?

/ 9Lizaki, landrynki, drażetki

Obraz
© Thinkstock

Cukierki, landrynki, karmelki, lizaki i dropsy - te produkty prawie w 100 proc. składają się z czystego białego cukru, czyli sacharozy. Dla przykładu w 100g kolorowych karmelków znajdziemy 390 kcal, 70g cukru i... to wszystko. Nie licząc witaminy C, której zapotrzebowanie pokryjemy w blisko 100 proc., jak tylko zjemy ponad 20 cukierków. Słodkie lizaki to w 98 proc. czysty cukier, nie wspominając o barwnikach i aromatach - nie zawsze naturalnych. Landrynki i inne twarde cukierki są jednym z większych zagrożeń dla zdrowia naszych zębów. Cukier stanowi bowiem idealną pożywkę dla bakterii powodujących próchnicę.

Polecamy również:
Dlaczego lubimy słodycze? Dlaczego lubimy słodycze?

/ 9Toffi i krówki

Obraz
© archiwum

Cukierki miękkie - typu toffi lub krówki - podobnie jak twarde cukrowe landrynki oblepiają zęby i wnikają w przestrzenie międzyzębowe. Poza tym tzw. "ciągutki" zawierają w 100g ponad 400 kcal, 74g węglowodanów, 9g tłuszczu i 5g białka. Przyjmując, że na 100g przypada 10 krówek - w ciągu krótkiej chwili dostarczymy naszemu organizmowi równowartość pełnowartościowego posiłku obiadowego. Jednak uczucie sytości mylone z ?przesłodzeniem? będzie trwało zdecydowanie krócej niż po zdrowym obiedzie składającym się np. z porcji chudego mięsa, ciemnego ryżu i świeżej surówki wielowarzywnej.

Polecamy również:
Dlaczego lubimy słodycze? Dlaczego lubimy słodycze?

/ 9Żelki

Obraz
© Thinkstock

Żelki to bardzo kaloryczna przekąska bez cennych wartości odżywczych. Zdecydowanie nie pomoże figurze ani zdrowiu. 100g tej słodkiej przyjemności to od 340-380 kcal, w tym około 60 proc. stanowi czysty cukier. W opakowaniu znajdziemy od 80 do 110g, co oznacza, że w jednorazowo jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi od 270 do 410 kcal. Dziecko w wieku przedszkolnym nie ma najmniejszego problemu z opróżnieniem całej torebki, więc dorośli tym bardziej nie odczują sytości po takich łakociach.

Poza dawką pustych kalorii znajdziemy substancje glazurujące, utrzymujące wilgotność oraz całą masę sztucznych barwników i aromatów. Część producentów używa substancji naturalnych w postaci wyciągów i koncentratów z marchwi, buraków, papryki lub kurkumy, ale niestety nie zmniejsza to wartości kalorycznej. Na kilku opakowaniach znajdziemy dopisek, że żelki zawierają w swoim składzie sok z owoców. Po wnikliwej analizie druku - wielkości łepka od szpilki - odkryjemy, że i owszem, ale czy 2 proc. zagęszczonego soku owocowego sprawi, że paczka żelek będzie "zdrowsza"? Raczej nie!

Polecamy również:
Dlaczego lubimy słodycze? Dlaczego lubimy słodycze?

/ 9"Dietetyczne" wafelki

Obraz
© sxc.hu

Poza powszechnie dostępnymi słodkościami radziłabym także zwrócić uwagę na produkty oznaczone jako light lub - co gorsze - dietetyczne. To, że cukier został zastąpiony sztucznym słodzikiem (np. sacharyna, sukraloza aspartam, acesulfam K) wcale nie oznacza, że dany produkt jest zdrowszy lub mniej kaloryczny. Czytajmy etykiety produktów. Tylko w ten sposób jesteśmy w stanie porównać skład np. ciasteczek z pełnego ziarna i wybrać te, które faktycznie poza słodyczą i energią dostarczają nam witamin, składników mineralnych i cennego błonnika pokarmowego.

Polecamy również:
Dlaczego lubimy słodycze? Dlaczego lubimy słodycze?

/ 9Czym je zastąpić?

Obraz
© Thinkstock

Ze wszystkich dostępnych na rynku produktów polecam gorzką czekoladę o dużej zawartości kakao (ok. 70 proc.) zamiast nadziewanych czekoladek i draży, ciasto biszkoptowe lub drożdżowe z owocami zamiast ciasta francuskiego i kremowych bomb kalorycznych, domowe galaretki i kisiele z użyciem sezonowych owoców. Dla łasuchów lubiących słodkości, które można żuć lub chrupać polecam suszone owoce i chipsy jabłkowe. W sezonie letnim - koktajle owocowe na bazie jogurtu naturalnego lub kefiru i sorbety owocowe. Wybór jest bardzo szeroki i równie słodki, ale przy okazji dostarczymy również wielu składników odżywczych, nie tylko pustych kalorii.

Zdrowe odżywianie nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych smaków, ale jak w każdej dziedzinie życia ważny jest rozsądek, urozmaicenie i umiarkowanie.

Paulina Kłodzińska, dietetyk

Polecamy również:
Dlaczego lubimy słodycze? Dlaczego lubimy słodycze?

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości