Cytrynka
- Biszkopt: 5 jajek, szkl. cukru, szkl. mąki pszennej.
- Krem budyniowy: 2 szkl. wody, 2 cytryny, szkl. cukru, 2 jajka, duży budyń waniliowy.
- Krem śmietanowy: 2 łyżki żelatyny, 1/2 l śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru,
- Dodatkowo: 2 paczki herbatników, cytryna, 3/4 szkl. wody.
- Lukier: sok z 1 cytryny, 10 dag cukru pudru.
1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Łyżką wymieszać z mąką. Blachę o wym. 25x36 cm wyłożyć papierem i natłuścić. Wylać ciasto. Piec ok. 25 min w temp. 170st. Po upieczeniu szybko przewrócić ciasto na drugą stronę.
2. 1 1/2 szkl. wody zagotować z sokiem i startą skórką z cytryn oraz cukrem. Do 1/2 szkl. wody wsypać budyń i rozkłócone jajka, dobrze wymieszać. Wlać do wrzącej wody z sokiem i ugotować budyń. Gorący wylać na biszkopt.
3. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. zimnej wody, dolać wodę, tyle, by była pełna szklanka. Zagotować, dokładnie rozmieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Przestudzić. Śmietanę ubić z pudrem, dodać żelatynę. Wylać na ciasto. Schłodzić.
4. Wodę zmieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny. Maczać w masie herbatniki i układać na kremie śmietanowym.
5. Sok z cytryny rozprowadzić z cukrem pudrem i równo polukrować herbatniki. Włożyć do lodówki.
Przepis dodał użytkownik czekoladka_m
Podziel się opinią
Komentarze