Cukinie faszerowane

Obraz

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 150 g mieszanki mrożonej "Leczo"
  • 100 g szynki
  • ok. 50 ryżu (pół torebki)
  • 1 średnia cebula
  • oliwa z oliwek
  • starty ser żółty, np. mozzarella
  • 1 szklanka bulionu warzywnego

Przepis

Cukinie myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy usuwając nasiona. Umieszczamy w brytfance lub dużym naczyniu żaroodpornym. W wydrążaniu cukinii może nam pomóc gałkownica do lodów lub łyżka do melona.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, na sypko.
Cebulę i szynkę kroimy w kostkę.
Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulkę. Dodajemy szynkę i podsmażamy, aż się zrumieni. Dosypujemy zmrożone "Leczo" i dusimy jeszcze ok. 3 minuty do momentu kiedy warzywa staną się miękkie. Dodajemy ryż, mieszamy całość i doprawiamy farsz solą i pieprzem.
Na dno "łódek", które powstały po wydrążeniu cukinii wlewamy odrobinę oliwy i posypujemy pieprzem. Następnie nakładamy farsz do środka i posypujemy startym żółtym serem.

Na dno brytfanki dolewamy bulion i wsadzamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na 30 minut (grzać powinna wyłącznie dolna płyta). Po wyjęciu cukinie powinny być miękkie. Jeśli są twardawe można zostawić je jeszcze w piekarniku na kolejne 5-7 minut. Smacznego!

Cukinia vel kabaczek to zamaskowana pod innym kolorem i kształtem dynia zwyczajna. Wyhodowano ją po raz pierwszy we Włoszech. Stąd nazwa "cukinia" od włoskiego słowa "zucchina", co można zdeszyfrować jako "małą dynię". Warzywo jest wprawdzie niskokaloryczne i ma małą wartość odżywczą, ale wygląda za to dobrze i podobnie smakuje.

Przepis

Zaskakujące, że kabaczek nie kumuluje w sobie metali ciężkich! Nie wiadomo dokładnie jak to robi. Wiadomo natomiast, że potrafi pięknie rosnąć, lecz w pewnym momencie stopuje i zaczyna się rozkładać. Tak reaguje na brak zapylenia. Dzieje się tak w regionach, gdzie z powodu dużego zanieczyszczenia pestycydami i środkami grzybobójczymi wyginęły pszczoły. Śpieszmy się jeść cukinię. Faszerowaną.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥