WAŻNE
TERAZ

Mapa edukacji zdrowotnej w Polsce. Mamy statystyki z kolejnych miast

Co za dużo...

Owoce i warzywa są smaczne i zdrowe, ponieważ praktycznie nie tuczą i zawierają całe mnóstwo witamin. To fakt! Warto jednak zauważyć, że nadmiar niektórych witamin, może być szkodliwy, a ich "przedawkowanie" ma czasem bardzo poważne konsekwencje...

Obraz

/ 8Co za dużo...

Obraz
© iStockphoto/Thinkstock

Owoce i warzywa są smaczne i zdrowe, ponieważ praktycznie nie tuczą i zawierają całe mnóstwo witamin. To fakt! Warto jednak zauważyć, że nadmiar niektórych witamin, może być szkodliwy, a ich "przedawkowanie" ma czasem bardzo poważne konsekwencje...

/ 8Bóle głowy, wymioty, ospałość

Obraz
© George Doyle/Stockbyte/Thinkstock

Marchew, dynia, melon i warzywa zielonolistne zawierają witaminę A (beta-karoten). Jest ona niezbędna m.in. do odpowiedniego rozwoju komórek, działania wzroku i zachowania prawidłowego stanu skóry oraz błon śluzowych. Jej przedawkowanie może powodować bóle głowy, wymioty, ospałość, wypadanie włosów i zaburzenia funkcji wątroby. Zwiększa też ryzyko poronień. Przy opisanych problemach informacja, że nadmiar karotenu może objawiać się żółtym odcieniem skóry, to pikuś...

/ 8Zakłócenia snu, kamienica nerkowa

Obraz
© flickr.com/nikonvscanon/cc/at

Owoce cytrusowe, truskawki, kiwi, papryka, czarne porzeczki czy ziemniaki to bogate źródło witaminy C (kwas askorbinowy). Odpowiada ona za wytwarzanie neurotransmiterów (takich jak noradrenalina i serotonina) oraz kolagenu, czyli białka niezbędnego do wzrostu, a także odnowy dziąseł, zębów, kości, chrząstek i skóry. Do tego pełni rolę przeciwutleniacza. Nadmiar witaminy C najczęściej wydalany jest z moczem. Przedawkować można jedynie spożywając naprawdę gigantyczne ogromne ilości. Co wtedy? Może pojawić się kamica nerkowa, bóle głowy i zakłócenia snu.

/ 8Zaburzenia neurologiczne

Obraz
© flickr.com/nathanborror/cc/at

W orzechach, bananach oraz soi znajduje się witamina B6 (pirydoksyna), która pełni ważną rolę w działaniu układu immunologicznego i układu nerwowego. Pomaga także przy produkcji czerwonych krwinek. Niestety, jej nadmiar może powodować poważne zaburzenia neurologiczne. Stosowanie wysokich dawek przez dłuższy czas prowadzi zazwyczaj do zaniku czucia oraz sprawności kończyn.

/ 8Uszkodzenie wątroby

Obraz
© flickr.com/dailyfood/cc/at

Nasiona roślin strączkowych, ziemniaki i orzechy to źródło witaminy PP (niacyna - kwas nikotynowy). Uczestniczy ona w procesach przemiany energii w komórkach ciała oraz przy tworzeniu neurotransmiterów. Do tego pomaga w utrzymaniu zdrowego stanu skóry oraz działania układu pokarmowego. Zbyt duża dawka objawia się zaczerwienieniem skóry i może prowadzić do uszkodzenia wątroby.

/ 8Niedobór witaminy B12

Obraz
© sxc.hu

W zielonolistnych warzywach, brukselce, brokułach i nasionach roślin strączkowych znajdziemy kwas foliowy potrzebny w procesach podziału komórek, syntezy DNA, RNA i białek ustrojowych. Jego przyjmowanie często zalecane jest przed poczęciem oraz w okresie ciąży, bo chroni przed uszkodzeniem cewy nerwowej płodu. Nadmiar kwasu foliowego może maskować niedobór witaminy B12 oraz wywoływać drgawki u chorych na padaczkę.

/ 8Niedobór witaminy K

Obraz
© flickr.com/blitzmaerker/cc/at/sa

Orzechy i jadalne pestki owoców zawierają witaminę E (tokoferol), która pomocna jest w zapobieganiu zmianom wywołanym utlenianiem przez wolne rodniki. W nadmiarze nie jest wysoce toksyczna. Duże dawki mogą jednak powodować niedobór witaminy K.

/ 8Problemy z krwią

Obraz
© flickr.com/Clearly Ambiguous/cc/at

W warzywach zielonolistnych, a szczególnie w: kapuście, brokułach, brukselce i szpinaku znajdziemy witaminę K (filochinon menachinon). To nieodzowny element w procesach tworzenia niektórych białek oraz w prawidłowej krzepliwości krwi. Skutki przedawkowania? Zdaniem naukowców może istnieć powiązanie pomiędzy aplikowaniem noworodkom witaminy K, a zwiększonym występowaniem białaczki wśród dzieci.
qk

Wybrane dla Ciebie

Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami