Co ma 200 kalorii?
Nie tylko kalorycznością powinniśmy kierować się podczas wybierania produktów spożywczych. Ważne jest również, jakie pierwiastki oraz inne składniki zawierają, a także, w jakich ilościach należy je spożywać zgodnie z zaleceniami dietetyków. Oto zestawy po 200 kalorii każdy. Zarówno zdrowe, jak i te, których lepiej unikać.
Nie tylko kalorie się liczą!
Nie tylko kalorycznością powinniśmy kierować się podczas wybierania produktów spożywczych. Ważne jest również, jakie pierwiastki oraz inne składniki zawierają, a także, w jakich ilościach należy je spożywać zgodnie z zaleceniami dietetyków. Oto zestawy po 200 kalorii każdy. Zarówno zdrowe, jak i te, których lepiej unikać.
EPN/mmch/kuchnia.wp.pl
Weź udział w naszym wiosennym konkursie - cenna nagroda!
Garść orzechów włoskich
W diecie nie powinno zabraknąć orzechów włoskich, które znane były już w starogreckiej i rzymskiej medycynie. Ze wszystkich orzechów właśnie one zawierają najwięcej przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed atakiem wolnych rodników. Siedzi w nich też sporo fosforu, żelaza, magnezu i wapnia, a także witaminy A, E i z grupy B. Porcja orzechów usprawnia pracę mózgu i korzystnie wpływa na koncentrację. Dieta bogata w orzechy włoskie pozwala także lepiej radzić sobie ze stresem. I choć w 60 proc. składają się z tłuszczu, są to przede wszystkim korzystne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Najlepiej jeść garść dziennie.
Weź udział w naszym wiosennym konkursie - cenna nagroda!
Dwie szklanki coli
Lubimy pić ją do przekąsek, fast foodów czy obiadów jedzonych na świeżym powietrzu - zwłaszcza wiosną i latem, ponieważ to napój smaczny i orzeźwiający. Wypić dwie szklanki coli to nie problem. Ale, niestety, także spore obciążenie dla organizmu. Szklanka tego napoju zawiera średnio 7-8 łyżeczek cukru! A nadmiar cukru w diecie może skończyć się cukrzycą, otyłością albo chorobami układu krążenia. Picie gazowanych napojów niekorzystnie wpływa również na zęby. Cola zawiera kofeinę, która może być bardzo szkodliwa w przypadku osób z nadciśnieniem czy z problemami sercowymi. Wnioski? Od gazowanych napojów najlepiej trzymać się z daleka, a pragnienie ugasić sokiem z owoców lub wodą.
Weź udział w naszym wiosennym konkursie - cenna nagroda!
Dwanaście łyżek jogurtu naturalnego
Długa jest lista zalet jogurtu naturalnego. To produkt, wraz z którym dostarczamy organizmowi sporo wartościowego białka, witamin oraz pierwiastków, a także żywe kultury bakterii. Jogurt naturalny zapobiega miażdżycy i pobudza trawienie. A przede wszystkim jest sprzymierzeńcem zdrowia i szczupłej sylwetki. Jogurt możemy zjeść jako przekąskę, zastąpić nim śmietanę albo majonez, dodać do sałatki, wymieszać z musli lub owocami, przygotować z niego sos do mięsa bądź orzeźwiający chłodnik. Jeszcze mniej kaloryczny będzie jogurt naturalny 0 proc. tłuszczu.
Weź udział w naszym wiosennym konkursie - cenna nagroda!
Pięć pierniczków w czekoladzie
Taka liczba pierników wydaje się "bezpieczną" przekąską, ale by spalić 200 kalorii, trzeba jeździć na rowerze, skakać na skakance albo biegać przez 20 minut. W piernikach jest przede wszystkim bardzo dużo cukru i sporo tłuszczu. Rozwiązanie? Lepiej w ogóle nie zabierać się za pierniczki w czekoladzie, bo choć są niepozorne, tuczą tak samo jak wszystkie słodycze, nie mają przy tym żadnych wartości odżywczych. A jeśli nie potrafisz sobie ich odmówić, wybierz pierniki bez czekolady albo pięć pierników rozłóż sobie na pięć dni, zjadając po jednym dziennie np. na drugie śniadanie. W ten sposób przybędzie ci jednorazowo 40, a nie 200 kalorii.
Weź udział w naszym wiosennym konkursie - cenna nagroda!
Trzy jabłka
Jabłka warto jeść z wielu powodów. Usprawniają przemianę materii i pracę jelit, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, chronią serce, zapobiegają nowotworom, regulują poziom glukozy, hamują łaknienie. Naukowcy z Uniwersytetu Otago w Nowej Zelandii odkryli również, że osoby, które jedzą spore ilości jabłek, są spokojniejsze na co dzień i szczęśliwsze. Wystarczy jedno jabłko dziennie, tak jak robili Rzymianie, by cieszyć się dobrym zdrowiem. Optymalna dzienna porcja tych owoców to jednak 2-3 sztuki - poprawi to nie tylko nasze zdrowie, ale samopoczucie i urodę.
Weź udział w naszym wiosennym konkursie - cenna nagroda!
Dziesięć chipsów
Taka liczba chipsów ziemniaczanych bez problemu zmieści się w garści. To niewiele, prawda? Lepiej jednak jak najszybciej wykreślić chipsy z diety, bo są przekąską nie tylko wysokokaloryczną, ale przede wszystkim niezdrową. Mają bardzo dużo tłuszczu i węglowodanów. W chipsach znajduje się również akrylamid, czyli toksyczny związek, który jest groźny dla układu nerwowego i zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Szkodliwość chipsów potwierdzili polscy naukowcy z Instytutu Żywności i Żywienia, którzy dowiedli, że osobom, które chętnie się nimi zajadają, grozi otyłość, miażdżyca oraz choroba wieńcowa. Zamiast chipsów warto zjeść pokrojone w plasterki jabłko - jest smaczne, a jakie zdrowe!
Weź udział w naszym wiosennym konkursie - cenna nagroda!
Dwie kromki chleba orkiszowego
Orkisz, do niedawna zapomniany, znowu wraca do łask. I bardzo dobrze, bo to bogate źródło błonnika pokarmowego, białka, obniżających poziom cholesterolu fitosteroli, a także miedzi, cynku, selenu oraz witaminy D, A i E. Orkisz wzmacnia układ odpornościowy i krwionośny, dostarcza sił witalnych, korzystnie wpływa na pracę serca, a nawet poprawia samopoczucie. Dlatego warto na śniadanie zjeść dwie kromki chleba orkiszowego, które ochronią nasz organizm przed różnymi chorobami (m.in. nerek i wątroby), a przy tym są bardzo smaczne. Chleb orkiszowy będzie doskonały z chudą wędliną, białym serem lub świeżymi warzywami.
Weź udział w naszym wiosennym konkursie - cenna nagroda!
Cztery filiżanki cappuccino
Cztery filiżanki cappuccino to 200 kcal, o ile filiżanka ma 150 ml, a w napoju nie ma cukru czy bitej śmietany - po ich dodaniu kaloryczność gwałtownie wzrośnie. Polacy pokochali cappuccino. Jest smaczne i idealne w czasie towarzyskich spotkań w kawiarni. I zawiera pobudzającą kofeinę. Uważać trzeba na cappuccino z proszku, które może zawierać m.in. zagęstniki. Najlepiej pić je jedynie od czasu do czasu, bez cukru, karmelu czy czekolady, najlepiej z chudym mlekiem. Albo zastąpić klasyczną małą czarną, która pita z umiarem chroni przed wieloma groźnymi chorobami, m.in. rakiem jelita i wątroby.
Weź udział w naszym wiosennym konkursie - cenna nagroda!
Pięćdziesiąt solonych paluszków
Taka liczba paluszków to wcale nie jest dużo - z powodzeniem zmieszczą się w garści albo niedużym opakowaniu. A ponieważ zazwyczaj jemy po kilka naraz, wystarczy parę minut, aby pochłonąć 200 kalorii. I przy okazji sporo węglowodanów, tłuszczu oraz przede wszystkim soli. Osoby dbające o linię i zdrowie powinny zatem zapomnieć nie tylko o paluszkach, ale także o innych słonych przekąskach, które nie dostarczają organizmowi żadnych składników odżywczych. A jeśli masz słabość do paluszków, wybierz te pełnoziarniste, które mają błonnik i witaminy obecne w mące z pełnego ziarna. I koniecznie bez soli - lepsze będą paluszki np. z makiem, sezamem albo bez żadnych dodatków.
Weź udział w naszym wiosennym konkursie - cenna nagroda!
Siedem mandarynek
Cytrusy możemy jeść przez cały rok. Wśród nich szczególne miejsce zajmują mandarynki, które przede wszystkim są znakomitym źródłem witaminy C. W mandarynkach znajduje się także fosfor, potas, magnez, wapń, witamina A oraz z grupy B. Dzięki nim owoce te korzystnie wpływają na wzrok, chronią przed cukrzycą, miażdżycą oraz nowotworami. Ponieważ są silnie zasadotwórcze, powinny zjadać je osoby ze schorzeniami dróg moczowych. Regulują również pracę jelit i pomagają zwalczyć zaparcia. Mandarynki możemy jeść praktycznie w takiej ilości, na jaką mamy ochotę. Siedem sztuk spałaszowanych w ciągu dnia, rozłożonych na kilka porcji, pomoże nam zachować dobre zdrowie.
EPN/mmch/kuchnia.wp.pl
Weź udział w naszym wiosennym konkursie - cenna nagroda!