Ciasto „Zośka”
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 margaryna
- 6 jaj
- 1 łyżeczka kakao
- 2/3 szkl. orzechów włoskich (zmielonych)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka amoniaku
- 3 galaretki (2 wiśniowe i cytrynowa)
- 400 ml śmietanki 30 %
- powidła
- filiżanka drylowanych wiśni
Margarynę, cukier, żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy mąkę, proszek, amoniak oraz ubitą pianę z białek. Ciasto dzielimy na 3 części: do jednej dodajemy orzechy, do drugiej kakao a do trzeciej 2 łyżki mąki. Ciasto wykładamy na blachę 25x36cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy placki tak mniej więcej ok 20-25 minut w 165 st2 galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 2,5 szkl. wody, gdy się trochę zetnie dodajemy filiżankę wiśni lub innych owoców. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szkl. wody i gdy przestygnie łączymy z ubitą śmietaną. Jeśli chcemy możemy dosłodzić cukrem pudrem.Orzechowy placek smarujemy galaretką z wiśniami, następnie kładziemy placek kakaowy, smarujemy powidłami, na to wykładamy śmietanę i przekładamy białym plackiem i polewamy polewą bądź lukrem.Margarynę, cukier, żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy mąkę, proszek, amoniak oraz ubitą pianę z białek. Ciasto dzielimy na 3 części: do jednej dodajemy orzechy, do drugiej kakao a do trzeciej 2 łyżki mąki. Ciasto
wykładamy na blachę 25x36cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy placki tak mniej więcej ok 20-25 minut. w 165st 2 galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 2,5 szkl. wody, gdy się trochę zetnie dodajemy filiżankę wiśni lub innych owoców. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szkl. wody i gdy przestygnie łączymy z ubitą śmietaną. Jeśli chcemy możemy dosłodzić cukrem pudrem.Orzechowy placek smarujemy galaretką z wiśniami, następnie kładziemy placek kakaowy, smarujemy powidłami, na to wykładamy śmietanę i przekładamy białym plackiem i polewamy polewą bądź lukrem.Margarynę, cukier, żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy mąkę, proszek, amoniak oraz ubitą pianę z białek. Ciasto dzielimy na 3 części: do jednej dodajemy orzechy, do drugiej kakao a do trzeciej 2 łyżki mąki. Ciasto wykładamy na blachę 25x36cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy placki tak mniej więcej ok 20-25 minut. w 165st2 galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 2,5 szkl. wody, gdy się trochę zetnie dodajemy filiżankę wiśni lub innych
owoców. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szkl. wody i gdy przestygnie łączymy z ubitą śmietaną. Jeśli chcemy możemy dosłodzić cukrem pudrem.Orzechowy placek smarujemy galaretką z wiśniami, następnie kładziemy placek kakaowy, smarujemy powidłami, na to wykładamy śmietanę i przekładamy białym plackiem i polewamy polewą bądź lukrem.
Przepis dodał użytkownik Izaa
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze