ciasto z warzywami
- Ciasto:
- 18 dkg mąki
- 1 żółtko
- 15 dkg masła
- 1/2 jaja
- 8 dkg śmietany
- sól
- Warzywa:
- 20 dkg marchewki
- 15 dkg kalarepki
- 25 dkg fasolki szparagowej
- 10 dkg groszku
- 6 dkg masła
- 50 dkg kalafiora
- koperek
- pietruszka
Mąkę posiekać z masłem, szybko zarobić ciasto z jajami i gęstą śmietana posolić. Gdy tylko składniki połączą się, nie wyrabiając dłużej ciasta ,włożyć do miseczki oprószonej mąką, przykryć i wynieść w chłodne miejsce na 12 godzin. Fasolkę i kalafior ugotować, osączyć. Dno tortownicy wylepić grubo ciastem tak, aby zachodziło na boki tortownicy (do 3 cm wysokości). Gdy wszystkie warzywa kończą się gotować, ciasto wstawić do silnie nagrzanego piekarnika i upiec na kolor złocisty. Na gorące ciasto, wprost z pieca włożyć warzywa Kalafior i fasolkę skropić masłem z bułeczką kalarepkę osypać koperkiem,Podawać gorące.
Przepis dodał użytkownik suzume
Podziel się opinią
Komentarze