Trwa ładowanie...
d1xlw45
01-12-2016 08:16

Ciasto z gruszkami

Przepis
4.0
(12 głosów)
Oceń:
d1xlw45
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Składniki
  • 500 g mąki
  • 300 g jogurtu
  • 300 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cukru
  • 3 średnie gruszki (Klapsy, Konferencje) lub 2 duże (Komisówki).
  • cukier puder do dekoracji
  • 8 gałek lodów do podania
Przepis

Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy miękkie masło, jogurt, 2 łyżeczki cukru i miksujemy razem, dopóki składniki nie zaczną formować zwartego ciasta (możemy również posiekać wszystko nożem na stolnicy, a następnie zagnieść ręcznie). Dzielimy ciasto na dwie mniej więcej równe części i lepimy z nich dwie kule. Kule owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.

W tym czasie myjemy i kroimy gruszki (na połówki w przypadku małych gruszek lub ćwiartki w przypadku gruszek dużych). Wykrawamy gniazda nasienne i wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy przez ok. 5 minut na małym ogniu. Gruszki wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej, osączamy i studzimy.

Wyjmujemy kule ciasta z lodówki i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na dwa mniej więcej jednakowe prostokąty.

Na dużą blachę wykładamy papier do pieczenia i układamy pierwszy z płatów rozwałkowanego ciasta. Układamy na nim połówki lub ćwiartki gruszek skórką do dołu. Gruszki oprószamy resztą cukru i przykrywamy drugim płatem ciasta (płat przenosimy, nawijając go na wałek). Górny płat ciasta zlepiamy z dolnym, lekko dociskając na brzegach i całej powierzchni. Pieczemy przez ok. 35 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Ciasto z gruszkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1
Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1xlw45
d1xlw45
d1xlw45
d1xlw45
Więcej tematów
d1xlw45