Ciasto z gruszkami

Obraz

Składniki

  • 500 g mąki
  • 300 g jogurtu
  • 300 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cukru
  • 3 średnie gruszki (Klapsy, Konferencje) lub 2 duże (Komisówki).
  • cukier puder do dekoracji
  • 8 gałek lodów do podania

Przepis

Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy miękkie masło, jogurt, 2 łyżeczki cukru i miksujemy razem, dopóki składniki nie zaczną formować zwartego ciasta (możemy również posiekać wszystko nożem na stolnicy, a następnie zagnieść ręcznie). Dzielimy ciasto na dwie mniej więcej równe części i lepimy z nich dwie kule. Kule owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.

Przepis

W tym czasie myjemy i kroimy gruszki (na połówki w przypadku małych gruszek lub ćwiartki w przypadku gruszek dużych). Wykrawamy gniazda nasienne i wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy przez ok. 5 minut na małym ogniu. Gruszki wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej, osączamy i studzimy.

Przepis

Wyjmujemy kule ciasta z lodówki i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na dwa mniej więcej jednakowe prostokąty.

Przepis

Na dużą blachę wykładamy papier do pieczenia i układamy pierwszy z płatów rozwałkowanego ciasta. Układamy na nim połówki lub ćwiartki gruszek skórką do dołu. Gruszki oprószamy resztą cukru i przykrywamy drugim płatem ciasta (płat przenosimy, nawijając go na wałek). Górny płat ciasta zlepiamy z dolnym, lekko dociskając na brzegach i całej powierzchni. Pieczemy przez ok. 35 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu