Trwa ładowanie...
d33a6kj
07-07-2017 09:36

Ciasto ucierane z jagodami

Przepis

Zapowiedzieli się goście, a lodówka świeci pustkami? Proponujemy łatwe i szybkie ciasto z jagodami. Zamiast jagód możesz użyć innych ulubionych owoców, które akurat masz pod ręką. Sprawdzą się truskawki, maliny, jeżyny, borówki amerykańskie, wiśnie czy czereśnie. Ciasto jest delikatne i puszyste.

d33a6kj
2.7
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki

Ciasto:

  • 250 g masła,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 5 jajek,
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1,5 szklanki jagód.

Kruszonka:

  • 5 łyżek mąki tortowej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki masła.
Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę. Nie przestając miksować, dodawaj po jednym jajku. Dodaj do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i proszek budyniowy. Wymieszaj, aż składniki się połączą. Jagody opłucz i osusz. Wymieszaj delikatnie z ciastem. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Wylej ciasto. Wyrównaj. Zagnieć składniki na kruszonkę. Posyp wierzch. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut.

Słodycze, które możesz jeść bez wyrzytów sumienia:

Ciasto ucierane z jagodami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

14
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d33a6kj
d33a6kj
d33a6kj
d33a6kj
Więcej tematów
d33a6kj