Ciasto ucierane z jagodami
Zapowiedzieli się goście, a lodówka świeci pustkami? Proponujemy łatwe i szybkie ciasto z jagodami. Zamiast jagód możesz użyć innych ulubionych owoców, które akurat masz pod ręką. Sprawdzą się truskawki, maliny, jeżyny, borówki amerykańskie, wiśnie czy czereśnie. Ciasto jest delikatne i puszyste.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto:
- 250 g masła,
- 1 szklanka drobnego cukru,
- 5 jajek,
- 2 szklanki mąki tortowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 budyń waniliowy,
- 1,5 szklanki jagód.
Kruszonka:
- 5 łyżek mąki tortowej,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki masła.
Przepis
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę. Nie przestając miksować, dodawaj po jednym jajku. Dodaj do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i proszek budyniowy. Wymieszaj, aż składniki się połączą. Jagody opłucz i osusz. Wymieszaj delikatnie z ciastem. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Wylej ciasto. Wyrównaj. Zagnieć składniki na kruszonkę. Posyp wierzch. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut.