Ciasto tiramisu
- 30 dag podłużnych lub okrągłych biszkoptów
- 50 dag serka mascarpone
- 3 jaja
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- pół szklanki amaretto albo 2-3 łyżki koniaku lub rumu
- 3 łyżki ciemnego kakao
Kawę rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, ostudzić, wlać alkohol (jeżeli to jest amaretto, wziąć tylko 1,5 szklanki wody). Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, ubić sztywną pianę z białek, połączyć z serkiem i wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 lub prostokątną formę do ciast dokładnie wyłożyć biszkoptami, zanurzając je uprzednio na moment w kawie z alkoholem. Na spodzie z biszkoptów rozłożyć równą warstwą połową kremu i przez sitko oprószyć połową kakao. Ułożyć drugą warstwę nasączonych kawą ciastek, wyłożyć na nią resztę kremu, posypać kakao i wstawić na najchłodniejszą półkę lodówki przynajmniej na 3-4 godz.
Przepis dodał użytkownik bozena.kowalewska6
Podziel się opinią
Komentarze