Ciasto poduszkowiec
Ciasto poduszkowiec to pyszne połączenie sernika i klasycznego murzynka. Jest ciężkie, wilgotne od sera oraz bardzo aromatyczne dzięki dodatkowi kakao i wanilii.
oprac. Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto kakaowe
- 250 g mąki pszennej
- 6 jajek klasy L
- 160 g cukru do wypieków
- 5 łyżek kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 ml oleju rzepakowego
- 125 ml mleka
Masa serowa
- 700 g twarogu zmielonego trzykrotnie
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Przepis
Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową (poza twarogiem)
Przepis na formę 25x35 cm
Przepis
Ciasto kakaowe:
- Jajka ubić z cukrem na puszysty, biały krem, a następnie do miski dodawać kolejno olej i mleko, nie przerywając miksowania.
- Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Dodać do misy z jajami i miksować krótko, tylko do połączenia składników.
Sernik:
- Twaróg przełożyć do miski.
Dodać budyń w proszku, cukier puder i pastę waniliową. Miksować do połączenia składników.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.
- Blachę wysmarować masłem i wyłożyć na nią ciasto kakaowe.
- Masę serową kłaść łyżką w formie kleksów na cieście kakaowym. Można także użyć rękawa cukierniczego i przy jego pomocy równomiernie rozłożyć masę serową w formie kratki.
- Ciasto wstawić do piekarnika na 45 minut. Po upieczeniu powinno pozostać lekko wilgotne.
- Uchylić drzwiczki piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie ciasto należy wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przepis
Ciasto w tej postaci smakuje świetnie, ale można dodatkowo oblać je polewą z roztopionej tabliczki czekolady z masłem i odrobiną mleka. Będzie jeszcze smaczniejsze.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl