Ciasto kukułka

Doskonałe ciasto z jasnym i ciemnym biszkoptem, nasączonego czekoladowym ponczem z alkoholem. Nie za słodkie, ładnie pachnie i apetycznie się prezentuje. Przepis prosto z bloga "Mała cukierenka".

Ciasto kukułkaCiasto kukułka
Natalia Kudela

Składniki

Biszkopt jasny:

  • 4 jajka - osobno żółtka i białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (około 140 g; użyłam tortowej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny:

  • 6 jajek - osobno żółtka i białka

  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 kopiaste łyżki kakao bez cukru

    Do nasączenia:

  • 250 ml wody

  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60 proc.
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2/3 szklanki wódki

    Krem:

  • 600 g śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.

  • 500 g serka mascarpone
  • 5 łyżeczek żelatyny (15-16 g żelatyny)
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 5-6 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16 g lub pasta waniliowa

    Wierzch:

  • 400 g śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.

  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • kakao bez cukru do posypania

Przepis

Biszkopt ciemny:

Wymieszać razem mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C). Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.

Przepis

Biszkopt jasny:

Upiec tak samo jak biszkopt ciemny, ograniczając czas pieczenia do 25 minut, a gotowy zostawić w całości - nie kroić.

Przepis

Do nasączenia: wszystkie składniki, oprócz wódki, przełożyć do rondelka z grubym dnem i podgrzewać, mieszając, aż czekolada się roztopi (nie należy jej gotować). Następnie zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Do ostygniętego ponczu dodać wódkę i wymieszać.

Przepis

Krem:

Żelatynę zalać 1/2 szklanki wody, wymieszać i odstawić na 10-15 minut, aby napęczniała. Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści (nie gotować), zdjąć z ognia. Śmietankę kremówką ubić na sztywno z cukrem pudrem i wanilią. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem. Następnie cały czas miksując, wlać żelatynę, dokładnie wymieszać. Połowę kremu wyłożyć na biszkopt w blaszce. Jasny biszkopt porwać na kawałeczki, poukładać na wierzchu kremu i polać go ponczem z wódką. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i wyrównać. Krem przykryć drugim kawałkiem ciemnego biszkoptu.

Przepis

Wierzch:

Śmietankę kremówką ubić na sztywno z cukrem pudrem i rozsmarować ją po wierzchu ciasta. Ciasto Kukułka posypać kakao i wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Zobacz także: pyszne ciasto słoneczna delicja

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne